Україна ніколи не підписувала статут щодо членства в СНД

Читать на русском

Участь у роботі органів Співдружності незалежних держав – це нецільове використанням коштів, адже Україна не має жодних правових підстав для цього і не підписувала статут СНД.

Про це повідомив професор, посол, колишній суддя Гаазького трибуналу Володимир Василенко, пише «Слово і Діло», з посиланням на «УНН».

«Україна не припиняє членство в СНД, бо Україна не є членом статуту СНД, вона ніколи не підписувала статут. Участь в органах СНД українських делегацій — це протизаконна діяльність і моя пропозиція полягає в тому, щоб поставити питання про нецільове використання коштів українським урядами для участі в органах СНД, оскільки ніякого правового підґрунтя немає та не існує», — сказав він.

За словами експерта Україні для виходу з СНД жодних процедур не потрібно і наразі існує міф про те, що Україна є повноправним членом СНД, хоча її статус був закріплений лише як спостерігача.

«Україна наразі нічого не має від СНД. Для того, аби вийти, не потрібно ніякої процедури. Потрібне вольове рішення — не посилати делегації для участі у роботі органів СНД. Україна бере участь у цих органах вольовим рішенням, причому вона не може бути повноправним членом, а може бути лише спостерігачем. Від початку писали, що Україна бере участь у засіданні глав держав СНД як спостерігач, а потім припинили це робити і створилась ілюзія, що Україна є повноправним членом СНД», — зауважив експерт.

Експерт також впевнений, що припинення співпраці з СНД не вплине на економічних угоди, зокрема про Зону вільної торгівлі в рамках СНД. Адже вихід з СНД не має нічого спільного з угодами, які були ухвалені — членство в СНД це одне, а угоди — це інше.

«Припинення участі у СНД не означає припинення участі в угодах — ті угоди, які нормальні, які відповідають національним інтересам України, — то ми від них не зобов’язані відмовлятися, бо це вже справа України, від яких угод відмовлятися», — зауважив Василенко.

Читайте також: У Раді нарешті вирішили розпрощатися з СНД

Він також переконаний, що вихід з СНД не вплине на відносини з Росією – війна продовжуватиметься не залежно від того, братиме Україна участь у СНД, чи ні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: