АТО: ситуація на сході України станом на 16 січня (в динаміці)

Читать на русском

Ситуація на сході країни станом на 16 січня 2015 року за даними РНБО України, Прес-центру АТО, групи Інформаційний спротив та волонтерів. Інформація оновлюється протягом дня.

Обстріли

За минулу добу бойовики обстріляли сили АТО 82 рази, ніч теж пройшла неспокійно – з 18 години четверга бойовики 38 разів відкривали вогонь з важкої техніки.

Втрати

По інформації в. о. спікера Генерального штабу Збройних сил України Владислава Селезньова двоє українських військовослужбовців загинули під час боїв за аеропорт Донецька в четвер. 

Ще 11 військових поранені, з аеропорту їх вже вивезли до Дніпропетровська.

Водночас Олексій Мочанов у власному Facebook повідомив необіційну цифру втрат в ході обстрілу аеропорту сепаратистами: 17 двухсотих та близько 40 трьохсотих.

У Донецьку розбився і згорів автобус. Загинули 3 чоловік. За попередньою інформацією, в автобусі знаходилися бойовики.

Дії бойовиків

Джип з бойовиками сепаратистського батальйону "Кальміус" рухом на червоне світло протаранив автобус із співробітниками підприємства "Укрсплав". Внаслідок аварії загинули двоє бойовиків, 12 робітників поранені, 1 - у важкому стані.

Продовжується перегрупування батальйонної тактичної групи (БТГ) російсько-терористичних військ, зосередженої на напрямі Павлополь, – Талаківка. Після невдалих дій авангарду даної БТГ як прикриття (спроба з боєм відтіснити українські підрозділи в районі Павлополя з метою отримання вигідного рубежу), район розгортання віднесений декілька назад.

У районі н.п.Єлєновка командування противника приймає термінові заходи по відновленню «лінії фронту» (раніше, як повідомляла група ІС, в результаті масового дезертирства і втечі підрозділів терористів, «фронт» російсько-терористичних військ в даному районі був «провалений».).

Російські «фахівці» продовжують заходи щодо централізації військової структури т.з. «Новоросії». Проведена нумерація бандформувань, їх структуризація.

Найбільше збройне протистояння відбулося на Дебальцевському напрямку. Терористи з сторони Горлівки намагалися штурмувати наші блокпости поблизу Шумів, Ленінського та околиць Новогородського. Українські військові наступ бойовиків відбили. Також на цьому напрямку близько півпершої ночі незаконні збройні формування обстріляли з «Градів» позиції наших військ поблизу населеного пункту Отрадовка.

Дії український військових

У місті Курахове на Донеччині СБУ затримала бойовика диверсійної групи так званої «ДНР». Серед численних злочинів терориста на прізвисько «Цербер» - вбивство двох мирних громадян.

Ситуація в аеропорту Донецька

Донецький аеропорт перебуває під контролем українських військових. Тут після 20.00 спостерігається відносне затишшя. Опівночі бойовики обстріляли метеовежу з РСЗВ «Град» і після цього до самого ранку вогонь не відкривали. До півпершої ночі з артилерії та реактивних систем залпового вогню обстрілювались найближчі до летовища населені пункти, після чого також настало затишшя. 

Найбільше від обстрілів бандформувань постраждали Піски та Тоненьке. На інших напрямках незаконні збройні формування з «Градів» обстріляли населені пункти Щастя, Кримське, Верхня Вільхова, Трьохізбенка та околиці Фрунзе. Вогонь вони тут вели до 4 години ранку.

Розслідування трагедії під Волновахою

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ провела аеророзвідку над місцем розстрілу пасажирського автобуса під Волновахою Донецької області. Зокрема, безпілотний літальний апарат (БПЛА) провів політ над українським контрольно-пропускним пунктом у Волновасі та зібрав образи і відеодані оболонки ударних кратерів на місці події

Інфраструктура

У Донецьку, практично по всьому місту, почалися перебої з електрикою. Так, без електрики залишилися вулиці Петровського, Пролетарського і Кіровського і Куйбешівського районів. Зокрема немає світла в мікрорайонах "Текстильник" і "Азотний", в районі Мотеля на кордоні Донецька і Макіївки.

Закони в зоні АТО

Верховна Рада України дозволила заочне судочинство щодо осіб, що переховуються в Криму та у зоні АТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: