Демонтаж Шевченківської «хати чумака» таки призвів до кримінальної справи

Читать на русском

Прокуратура Черкаської області розпочала кримінальне провадження у справі щодо демонтажу «хати чумака» в селі Моринці Звенигородського району.

Про це сказано в повідомленні прес-служби Генеральної прокуратури, текст якого має «Слово і діло»

«Установлено, що внаслідок зловживання службовим становищем службовими особами Міністерства культури України та Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» знищено об’єкт культурної спадщини «Чумацьку хату» 1816 року», - зазначається у повідомленні.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 5 ст. 298 (умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини) та ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Нагадаємо, 25 жовтня 2013 року Президент Віктор Янукович доручив Генеральному прокурору Віктору Пшонці провести перевірку обставин демонтажу «хати чумака» в Моринцях.

Як повідомляли ЗМІ, нещодавно автентична «хата чумака», яка є частиною національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка», була повністю демонтована в ході реконструкції.

Пізніше голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб пообіцяв, що до кінця року об’єкт буде відновлено в автентичному вигляді.

6 серпня 2013 року Тулуб повідомив, що у рамках підготовки до 200-річчя Кобзаря передбачається реконструювати чумацьку хату у с. Моринці та поєднати її в єдиний історико-туристичний комплекс з іншими об’єктами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: