«Покращення» бізнес-клімату витісняє з України чергових інвесторів

Читать на русском

Незважаючи на заяви українських чиновників про підвищення інвестиційної привабливості України, умови для роботи іноземних енергетичних компаній в країні змушують британську компанію JKX Oil & Gas згортати роботу з видобутку українського газу.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на повідомлення компанії на сайті Лондонської фондової біржі.

Своє рішення в JKX Oil & Gas пояснюють по-перше двохкратним зростанням податків, закладеним у новому Податковому кодексі, а, по-друге – введеною Кабміном умовою для промислових виробників купувати газ протягом зимового періоду виключно в НАК «Нафтогазу України».

У зв'язку з цим, протягом місяця продаж блакитного палива в JKX Oil & Gas впав до 20%, що зробило невигідною роботу підприємства в Україні. Бурова установка Skytop, котра якраз завешила буріння чергової свердловини, складена, оперативно-допоміжні витрати зменшені, звітують у компанії.

«Ринок, доступний для приватних виробників газу в Україні, продовжує скорочуватися зі зростанням конкуренції до надзвичайно обмеженої кількості вигідних для кредитування промислових споживачів», – констатують у JKX Oil & Gas і зазначають, що припиняють свою роботу в Україні до покращення інвестиційного клімату.

Читайте також: Абромавічус, як і обіцяв, звів до мінімуму контроль бізнесу

Цікаво, що залучення інвестицій в Україну в нинішньому уряді називають чи не найголовнішим завданням. Зокрема, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк не одноразово наголошував на необхідності іноземних капіталовкладень в українську газотранспортну систему. Називалася навіть конкретна сума коштів, на яку уряд очікує від закордонних бізнесменів – 308 млн євро.

В цьому контексті варто також згадати «багатостраждальний» українсько-хорватський проект з будівництва LNG-терміналу та поставок скрапленого газу в Україну, анонсований головою Держагентства з інвестицій та управління національними проектами Сергієм Євтушенком, реалізація якого досі залишається лише на папері.

Нагадаємо, в середині грудня стало відомо про згортання видобутку сланцевого газу в Україні американською компанією Chevron.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: