МОЗ добивається, аби українці охочіше ділились своїми органами

Читать на русском

Міністерство охорони здоров'я ініціює зміни до Закону «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів», згідно з якими діючу в Україні «презумпцію незгоди» на трансплантацію органів після смерті людини пропонується замінити на «презумпцію згоди».

Як зазначається в повідомленні прес-служби МОЗ, про це було сказано на брифінгу, присвяченому десятій річниці проведення в Україні успішної пересадки серця.

«Цей законодавчий акт, прийнятий у 1999 році, є не зовсім гуманний… уявіть, батькам щойно повідомили страшну новину про те, що вони втратили сина чи доньку, і їм потрібно в такому стані приймати рішення – погоджуватись на донорство органів чи не погоджуватись», – прокоментував законодавчу ініціативу заступник міністра охорони здоров'я Олександр Толстанов.

На думку заступника міністра, після 16 років громадянам повинна надаватися змога прийняти рішення щодо добровільної згоди чи незгоди на трансплантацію органів після смерті і таке рішення повинно бути офіційно задеклароване ними.

«Ми підготували проект змін,… однак депутати розділились на дві групи – одні виступають за прийняття змін, інші говорять, що прийняття даного законопроекту може призвести до процвітання «чорної трансплантології», – додав заступник міністра.

Наразі рішення щодо трансплантації органів можуть прийматися лише найближчими родичами донора після констатації смерті мозку.

Нагадаємо, 26 лютого 2013 року міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова пообіцяла, що протягом року по Україні будуть відкриті 500 пунктів первинної меддопомоги.

23 травня 2012 року Богатирьова дала обіцянкущодо зниження смертності та захворюваності в найближчі роки.

В червні 2012 року Богатирьова пообіцяла, що з 2015 року в Україні буде запроваджено державне соціальне медичне страхування.

«Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: