Капіталізація банків – на «чесному слові» чиновників Мінфіну?

Читать на русском

Ухвалений в ніч проти 29 грудня Закон «Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризаці банків» не передбачає персональної відповідальності за дії чиновників, що будуть введені в керівництво банків в процесі їх капіталізації.

Разом з тим, народний депутат та заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак в коментарі «Слову і Ділу» заявив, що, в разі зловживань службовим становищем чиновники Мінфіну все ж таки відповідатимуть перед законом.

Зазначимо, що у тексті вказаного закону йдеться про те, що «працівники (Міністерства фінансів. – ред.) не несуть відповідальності за дії та бездіяльність, якщо вони діяли добросовісно, відповідно до законодавства і в межах своїх службових обов'язків. Позови, подані проти таких осіб, вважаються позовами, поданими проти Міністерства фінансів України».

Коментуючи це положення, Демчак заявив, що йдеться лише про те, що посадові особи Мінфіну представлятимуть у правліннях банків інтереси держави, і в разі судових позовів з боку, наприклад, приватних інвесторів фінустанови, відповідачем у суді виступатиме держава.

«Будуть вводитися у правління цих банків представники держави. Норма стосується лише того, що вони будуть тільки представниками держави, не будуть діяти від своєї особи. Тому, якщо будуть позови до їхньої діяльності як посадових осіб, то відповідачем буде Міністерство фінансів.... Після цього можуть бути прийняті кадрові рішення і, відповідно, санкції по відношенню до них самої держави», – пояснив Демчак.

Читайте також: Експерт: Бюджет-2015 – корупційна афера Яценюка

Нагадаємо, 22 липня голова Нацбанку Валерія Гонтарєва пообіцяла, що до кінця 2014 року буде проведена масштабна реструктуризація в НБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: