Чи правильно вчинили бійці «Айдару»? Думки із соціальних мереж

Читать на русском

Сьогоднішнє ранкове відео за участю нібито п'яних бійців батальйону «Айдар», які влаштували бійку з водієм на трасі Бориспіль—Київ, підірвало український Facebook, Twitter та викликало неабияку реакцію серед вітчизняних блогерів.

На момент підготовки матеріалу під цим відео уже зібралось більше 2000 коментарів, а ще більша частина користувачів поширила його на власних сторінках та відреагувала лайками.

На відео було чітко видно, як люди у військовій формі спочатку притискають автомобіль, а зупинивши, судячи зі слів потерпілого, б'ють водія.


Згодом, заступник командира батальйону Айдар Сергій Граб пояснив інцидент, аргументуючи тим, що силовики батальйону супроводжували рефрижератор з тілами загиблих бійців у зоні АТО: командира розвідки з позивним Динаміт і громадянина Грузії, який воював за Україну.

«Якщо триває похоронна процесія, ніде в Україні, навіть у забитому селі, коли везуть небіжчиків, не тільки не обганяють, а також зупиняються. Він летів, хлопці раз йому зробили зауваження, дали сигнал, що не можна обганяти, а він не зрозумів», – повідомив у коментарі одному із вітчизняних ЗМІ Граб.

Натомість у самих користувачів українських соціальних мереж відповідний інцидент викликав неоднозначну реакцію. 

Так, відома телеведуча Соломія Вітвіцька прокоментувала цю ситуацію наступними словами: «Прикро, коли купка молодиків може отак спаплюжити звання Героя та захисника. Коли синдром війни застеляє очі, а алкоголь розв’язує руки і нівелює будь-які межі та правила. Що ж цим робити? І як реагувати – питання до кожного з нас, але мовчати точно не варто!».

Водночас інша користувачка, Наталія Мазур говорить про те, що не всі люди звідти повертаються адекватними, тим більше після контузій. «Те, що практично всі після війни п'ють – це відомо. Але ще почастішала жорстока поведінка деяких бійців вже на мирній території. Наполегливо рекомендую бути дуже обережними з ними. На жаль, це одна із сторін поствійськового психічного здоров'я!», – написала вона.

Не вважає це виправданням інший користувач з ім'ям Igor Lutchyn. «Прикрий випадок. Багато хто говорить про «синдром війни». А хіба це оправдує такі вчинки? Згадайте хлопців, які з Афгану поверталися? Там не війна була? Наші діди-прадіди після перемоги над фашизмом – не війна?? А культури і поваги в них нам всім повчитися можна. Що тоді виходить: всі, хто воював, мають право посеред дороги зупиняти машини і бити морду водієві? А то нічого, що такі «водії» останнім шматком хліба діляться, щоб на передовій хлопцям допомогти? Прикро, що всі обіцянки на краще зводяться до ворожнечі між нами в середині країни. Прикро, що починається синдром «Я воював», – написав користувач.

Не менш цікаву думку з цього приводу висловив і «юзер» Володимир Бронецький. За його словами, дане відео масово поширюється зараз в Інтернеті без будь-яких коментарів і пояснень, а так званим «ватникам» є над чим посміятись. В той же час, якщо розібратись предметно, зі слів користувача, на відео не видно ні побиття водія, ні вагітної жінки. Крім того, водій, який дуже поспішав, на думку Володимира, чомусь покинув свої «невідкладні справи» і замість того, щоб їх вирішувати, поїхав писати заяву в міліцію. Відтак у користувача склалось враження, що все це аж занадто виглядає на сплановану проти «Айдара» провокацію.

А як вважаєте Ви?

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: