Довгоочікуваний законопроект «Про прокуратуру» внесено до Ради

Читать на русском

Президент Віктор Янукович вніс на розгляд Верховної Ради проект закону «Про прокуратуру».

Про це на брифінгу заявив радник Глави держави Андрій Портнов, передає «Слово і діло» з посиланням на прес-службу президента.

«Глава держави пропонує ліквідувати всі спеціалізовані прокуратури, тобто в країні ліквідовуються 122 прокуратури: транспортні, військові, природоохоронні, міські прокуратури, або районні, де вони діють одночасно», - зазначив Портнов.

З його слів, проектом передбачається створення трирівневої системи прокуратури -  Генпрокуратура, регіональні та місцеві прокуратури.

Серед новел законопроекту – повне скасування функції загального нагляду та попереднього слідства, скасування функцій з нагляду за додержанням законів, що, на думку Портнова, позбавить прокуратуру можливості втручатися у діяльність громадян, підприємств та організацій поза сферою кримінального судочинства.

«…позбавляються права безперешкодного відвідування приміщень приватних суб'єктів господарювання, витребовування та вилучення у зазначених осіб документів, виклику до органів прокуратури та відбирання пояснень», - додав юрист.

При цьому законопроект встановлює перелік підстав для здійснення прокуратурою представництва інтересів держави в суді, повністю виключаючи можливість представництва прокурора у правовідносинах, пов'язаних з виборчим процесом, діяльністю ЗМІ, партій, релігійних організацій та громадських об'єднань.

В той же час вищевказані та інші представницькі повноваження, яких буде позбавлена прокуратура, планується передати інститутам безкоштовної правової допомоги, запровадивши діяльність відповідних центрів правової допомоги у всіх районах Україні.

Серед інших нововведень – розширення компетенції омбудсмена в представництві громадян в суді; прозора конкурсна процедура добору кандидатів на посаду прокурора; внесення змін до Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо розширення прав адвоката; семирічний термін повноважень Генерального прокурора та ін.

Як відомо, прийняття нового Закону «Про прокуратуру» є однією з вимог Європейського Союзу для підписання угоди про асоціацію з Україною.

7 серпня 2013 року народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник запевнив, що закон про реформування прокуратури буде прийнятий до Вільнюського саміту «Східного партнерства».

Колишній заступник генпрокурора Ренат Кузьмін в свою чергу обіцяв, що в новому законі «Про прокуратуру» будуть реалізовані зауваження європейських фахівців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: