У «Самопомічі» знають, за рахунок чого наповнити бюджет

Читать на русском

«Самопоміч» пропонує наповнювати бюджет за рахунок олігархів.

Як повідомляє голова фракції Олег Березюк, в умовах надзвичайної кризи необхідно примусити монополістів та олігархів наповнювати державний бюджет, пише «Слово і Діло».

«Нажаль, презентовані сьогодні пропозиції Уряду з наповнення дохідної частини бюджету, не передбачають задіяння реальних механізмів отримання державою коштів олігархів та нафтогазових монополій. В той час коли урізаються соцвиплати, нам пропонують залишити недоторканими надприбутки монополістів», – говорить Олег Березюк.

Народні депутати «Самопомічі» презентували ряд дій, за рахунок яких можливо наповнити державний бюджет України.

Серед них пропонується встановити 70% податок на видобуток нафти і газу для договорів спільної діяльності (ДСД) між державними та приватними компаніями. Така ініціатива дозволить залучити до бюджету 5 млрд грн без збільшення ціни на газ, а виключно за рахунок зменшення маржі надприбутків олігархів.

Також у фракції пропонують поширити норми трансфертного ціноутворення на всі, без винятку, галузі економіки, включаючи хімічну та металургійну промисловості.

Саме це не дозволить олігархам за безцінь продавати сировину для переробки своїм же компаніям за кордон, аби потім перепродавати в рази дорожче. Тому оподаткування експорту будь-якого продукту повинно відбуватися за ринковими цінами світових бірж.

Крім того, депутати «Самопомочі» наполягають на запровадженні реальних механізмів контролю за ухиленням від сплати податків через маніпуляції з ПДВ.

Зокрема, на їх переконання, необхідно ввести кримінальну відповідальність за шахрайство з ПДВ та запровадити відображення щомісячної статистики по сплаті ПДВ в кожному районі країни.

Ще одна ініціатива, яка дозволить поповнити бюджет, – це оподаткування закордонних прибутків олігархів.

Олігархи, які отримають прибутки за кордоном від своїх активів в Україні, мають сплачувати податки в український державний бюджет.

Читайте також: Бюджет України на 2015 рік: прийняти не можна відмовитися

Також пропонується впродовж 2015 року поступово підняти акцизи на алкоголь та тютюн на 30%, як того вимагають норми Угоди про Асоціацію з ЄС. Як кажуть у фракції: «Тільки від підвищення акцизу на тютюнові вироби до бюджету можна залучити додаткових 6 млрд грн».



ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: