Путін просить Італію, Угорщину і Кіпр накласти вето на нові санкції

Читать на русском

Росія шукає підтримки в країнах ЄС і лобіює свої інтереси серед Угорщини, Італії та Кіпру, щоб ті ветували продовження санкцій відносно РФ в 2015 році, повідомляє видання Euobserver з посиланням на власні джерела, пише «Слово і Діло», з посиланням на Цензор.НЕТ.

Влітку 2014 року ЄС, США і ряд інших країн ввели санкції проти Росії  у відповідь на порушення Росією міжнародного права в Україні та цілісності країни. Незабаром введені Заходом санкції закінчуються і Росія має шанси запобігти їх продовженню.

Як відомо, якщо хоча б одна з країн буде проти введення санкцій, то вони не зможуть бути дієві, тому зараз Кремль активно шукає союзників в ЄС, щоб лобіювати свої інтереси.

«Я був би дуже здивований, якби Росія не лобіювала питання санкцій в Будапешті, Нікосії чи Римі, а також Берліні» - відзначило джерело.

«Очікувалося, що продовжень цих санкцій не зустріне перешкод. Але тепер все, здається, не так просто, деякі країни наполягають на більш широкій дискусії щодо російських санкцій в березні», - сказав співрозмовник Euobserver.

Відзначимо, що перша партія санкцій - заморожування активів колишнього президента України Віктора Януковича і 17 компаній - закінчується в березні. Наступна партія - заморожування активів російських чиновників, які підтримали анексію Криму та  заборона на видачу віз і - закінчується в квітні, а також санкції, накладені на російські банки і енергетичні компанії, закінчуються в липні.

При цьому президент США Барак Обама вважає, що нинішніх узгоджених з Європою дій має бути достатньо, щоб Путін нарешті переглянув свою позицію щодо України.

Крім того, президент США Барак Обама під час зустрічі з Експортною радою Білого дому повідомив, що введення нових санкцій проти РФ може бути контрпродуктивним і стратегічно помилковим.

«Дехто в Конгресі закликає нас до того, щоб піти далі Європи у питанні  санкцій,але  ми вважаємо, що це було б контрпродуктивно. Важливо в цьому процесі діяти синхронно з Європою», - пояснив свою позицію Обама.

Читайте також: Санкції з поплічників Януковича можуть зняти через пасивність ГПУ

Нагадаємо, згідно з проектом рішення саміту ЄС, Євросоюз готовий надати більше грошей Україні і накласти додаткові санкції на Росію, якщо це буде необхідно.

Також, раніше Польща закликала ЄС готуватися до третього раунду санкцій проти Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: