Злочинна халатність чи диверсії: хто відповість за трагічні невдачі АТО?

Читать на русском

Сьогодні апеляційний суд міста Києва скасував постанову Печерського райсуду про арешт генерал-майора Назарова, якого вважають винним у катастрофі військово-транспортного літака Іл-76 в аеропорту Луганська 14 червня.

У зв'язку з цим «Слово і Діло» вирішило нагадати українським можновладцям, що ціла низка питань, пов'язаних із трагічними невдачами сил АТО на сході України, досі залишена без відповідей.

Так, одразу після падіння літака Іл-76 із 49 військовими в аеропорту Луганська тоді ще новообраний Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що винуватці трагедії будуть знайдені та понесуть відповідальність.

Шістнадцятого червня від виконання обов'язків був відсторонений начальник головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олександр Шутов. А майже через півроку після трагедії, 18 листопада, генпрокурор Віталій Ярема заявив, що у службовій недбалості, котра призвела до катастрофи, підозрюють генерал-майора Віктора Назарова. Військового звинуватили у тому, що він дав дозвіл на виліт без дотримання інструкцій, незважаючи на повідомлення про небезпеку.

До слова, тоді ж, 14 червня, Порошенко пообіцяв покарати винних у розстрілі прикордонників у Маріуполі. Обидві обіцянки Президента наразі ще не отримали статусу виконаних і перебувають у процесі виконання.

Статусу «Виконано» поки що не надано жодній із зафіксованих «Словом і Ділом» обіцянок щодо розслідування трагедії під Іловайськом, 100 днів після якої спливає сьогодні.

Зокрема, 8 вересня «Слово і Діло» зареєструвало обіцянку Президента розслідувати оточення та загибель українських військових під Іловайськом. Пізніше до цієї обіцянки Порошенка приєднався і міністр оборони Степан Полторак, і екс-секретар РНБО Андрій Парубій.

Дев`ятого вересня розпочалося слідство. Була призначена військово-тактична експертиза, яка повинна оцінити правомірність рішень командування АТО і визначити ступінь його відповідальності.

Разом з тим, нещодавно Семен Семенченко, який також є першим заступником Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, заявив, що призначена експертиза не може вважатися об'єктивною, оскільки її проводять службовці, підконтрольні Генеральному штабу.

Восьмого грудня Семенченко висловив намір створити спеціальну парламентську слідчу комісію для розслідування Іловайської трагедії. Наразі інформація про створення такої комісії на офіційному сайті Верховної Ради відсутня.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: