Держкомстат не встигає за покращеннями КМДА?

Читать на русском

Директор департаменту охорони здоров’я Київської міськадміністрації Віталій Мохорєв повідомив, що реформи призвели до збільшення заробітної плати в столичній медицині майже вдвічі. Про це повідомляє проект "Слово і діло" з посиланням на Урядовий портал.

Нагадаємо, що підвищити зарплати медичним працівникам було обіцяно не одним українським політиком. Президент України Віктор Янукович пообіцяв щороку збільшувати статки медиків, принаймні на 10%. На минулих парламентських виборах представники Партії Регіонів заявляли, що до 2017 року середня зарплата медиків складатиме 8 тис. грн. (Олена Бондаренко), а до 2015 року – зросте втричі (Юрій Поляченко). Вирішити диспропорцію окладів медичних працівників в 2011 році обіцяв і прем’єр-міністр Микола Азаров.

Як зазначив Віталій Мохорєв, впровадження нових механізмів стимулювання призвело до того, що зарплата медичних сестер зросла за два роки з 3 до 5,5 тис. грн., а лікарів – з 3,5 до 6 тис. грн.

Зазначимо, що, відповідно до даних столичного Головного Управління статистики, середня зарплата в медичних закладах Києва збільшилась з 2445 грн. (2011 р.) до 3721 грн. (червень 2013 р.). В липні та серпні цього року зарплата була ще менша. Хочеться вірити, що лікарям платять відповідно до даних Департаменту охорони здоров’я КМДА, а не за «заниженими» показниками Держуправління статистики.

Але якщо порівняти з окремими регіонами ситуація в столиці, навіть з такою похибкою, не така вже й погана. Ось на Волині Голова ОДА Борис Клімчук зміг пообіцяти лише те, що зарплати медпрацівників просто не зменшуватимуться.

Можливо, такі зарплати медичних працівників – це далекоглядна стратегія, спрямована на те, щоб зменшити бажання хворих лікуватись? Такий собі соціал-дарвінізм - виживає сильніший.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: