«Міністерство правди» може стати центральним органом цензури ЗМІ - Тимчук

Читать на русском

Народний депутат, член парламентської фракції «Народний фронт» і керівник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук заявив, що навіть в умовах воєнного стану створювати окреме міністерство з інформаційної політики немає сенсу.

Зокрема, Тимчук вважає, що в Україні необхідно створити координуючий орган з інформаційної політики та безпеки, але це не повинно бути окреме міністерство, пише «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу «Народного фронту».

За його словами, логічно створити орган при РНБО, в який увійде не більше десяти представників різних державних структур. Ці люди, за словами Тимчука, будуть координувати роботу з інформаційної політики між тими органами, які вони представляють.

У той же час він відзначив, що в Україні вже існує багато інструментів для того, щоб нейтралізувати інформаційні загрози по всім тим пунктам, які називають підставами для створення так званого міністерства правди. Як приклад, Тимчук назвав такі інструменти, як Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, структурні підрозділи з інформаційної політики і безпеки в СБУ, Секретаріат Президента та ін.

«Проблема полягає в тому, що ці інструменти працюють неефективно. Тому, перш за все, треба розібратися, чому так відбувається, і внести відповідні зміни, можливо, переформатувати якісь органи. Але замість того, щоб розібратися, хочуть створити цілого монстра у вигляді окремого міністерства. Я не бачу в цьому жодного сенсу», - підкреслив нардеп.

Більш того, Тимчук не виключає можливості, що «міністерство правди» може стати центральним органом цензури ЗМІ. «Спочатку нам треба відповісти на питання, в якому юридичному статусі Україна зараз проводить бойові дії. Якщо у нас війна не тільки де-факто, але й де-юре, то можна говорити про введення деяких елементів цензури під час військового стану. Але якщо де-юре у нас мирний час, то ні про яку цензуру не може йтися», - зазначив він.

Нагадаємо, раніше радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що в структурі Кабінету міністрів незабаром можуть створити Міністерство у справах інформаційної політики, головним завданням якого буде захист інформаційного простору України від російської пропаганди і контрпропаганда в Росії, на території тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

Тим часом у журналістському співтоваристві нове міністерство вже назвали «міністерством правди» і «міністерством пропаганди», а також виступили проти його створення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: