Чи дозволить Рада займати крісла в уряді України іноземцям?

Читать на русском

Сьогодні на розгляд Верховної Ради буде внесено законопроект, що дозволяє іноземцям обіймати посади в українському уряді.

Про це повідомляє прес-служба пропрезидентської партії «Блок Петра Порошенка», передає «Слово і Діло».

Напередодні БПП визначився з кандидатурами на посади керівників 7 міністерств. У даному списку виявилося троє кандидатів, які не мають українського громадянства. Мова йде про претендентів на крісла міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі, міністра економіки - Айвараса Абромавічуса і міністра фінансів - Наталії Яресько. Крім того, грузинка Ека Згуладзе претендує на посаду першого заступника міністра внутрішніх справ.

Народний депутат від БПП Ірина Геращенко повідомила, що іноземці, які претендують на посади в новому уряді, вже подали заяви на отримання громадянства України. «Майбутні міністри, які, я сподіваюся, стануть менеджерами в державі, вже подали заяви на те, щоб стати громадянами України, отримати українське громадянство», - повідомила вона.

У той же час новообраний народний депутат від «Батьківщини» Сергій Власенко вважає, що наявність іноземців (саме іноземців, а не колишніх громадян інших країн, які отримали українське громадянство) в уряді призведе до часткової втрати державного суверенітету.

«Що таке державний суверенітет? Це здатність української держави самостійно приймати рішення. А якщо іноземець буде міністром, то це означає, що повноваження міністра і державна політика України в цій галузі буде встановлюватися не Україною, а іноземцем. Що і є втратою державного суверенітету в цій частині», - пояснив свою позицію нардеп.

Згоден в Власенко і його колега і однопартієць Андрій Павловський. «Призначати іноземців на урядові посади - це є приниженням національної гідності, і означає, що влада розписується у власній неспроможності і готова йти на пряме порушення Конституції...», - написав у себе в Facebook Павловський.

Поряд з цим народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Віктор Чумак у коментарі «Радіо Свобода» пояснив, у чому суть логіки призначень іноземців в український уряд. «Що отримує іноземець, коли заходить на високу посаду? Можливість розвивати свої величезні амбіції. Що він отримує, коли він негідно її (посаду Ред.) втрачає? Він отримує втрату свого імені та репутації», - зазначив Чумак, додавши, що мова піде про призначення іноземців, яким Україна не є чужою і невідомою.

Нагадаємо, що ініціативу залучити в уряд іноземців Президент Петро Порошенко, виступаючи перед новообраними парламентарями, назвав «страховкою від корупції».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: