У Наливайченка знають, де підозрювані у вбивствах на Майдані

Читать на русском

В СБУ вже ідентифікували адреси винуватців у справах Майдану, але на те, що Росія погодиться їх видати, в Україні не сподіваються.

Про це заявив радник голови СБУ Дмитро Тупчієнко в ефірі аналітично-інформаційного тижневика «Погляд на тиждень», пише «Слово і Діло».

За його словами, більшості головних фігурантів справ Майдану були некоректно зроблені повідомлення про підозру.

«Тож ці люди втекли, але ми приблизно знаємо, де вони перебувають на даний час. Ми знаємо, де у Підмосковʼї живе Азаров – ідентифікували його адресу. Відомо, що полковник Петро Федчук прийняв російське громадянство. Достеменно знаємо, що за межами України перебуває і Сергій Арбузов. Тож повідомлення, що його начебто десь бачили в Україні – фейк», – зазначив Дмитро Тупчієнко.

Тупчієнко сумнівається, що Росія видасть Україні підозрюваних у злочинах на Майдані. Відтак точної відповіді, коли ж нарешті почнуться судові процеси, почути також не вдалося.

«Кримінальні процеси не відбуваються із сьогодні на завтра, мають дотримуватися всі процедурні моменти», – зазначив Тупчієнко.

З моменту розстрілів на Майдані минув рік, а головні замовники так і не покарані. Система народного контролю «Слово і Діло» промоніторила обіцянки нової влади щодо масових вбивст у центрі столиці. Більшість з цих обіцянок датується лютим-березнем 2014 року, всі вони в колонці «не виконані».

Так 27 березня, на той момент в.о Президента Олександр Турчинов обіцяв оприлюднити всю правду про вбивць та замовників розстрілів на Майдані. Також днями раніше, він запевнив, що знайде винних у вбивствах в Києві 18 та 20 лютого 2014 року. Хоч ця обіцянка і вважається виконаною, та результат сумнівний. Так 5 липня голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради Геннадій Москаль оприлюднив звіт по розслідуванню подій.

Комісія дійшла висновку, що Віктор Янукович був керівником злочинної організації, члени якої за попередньою змовою організувалися для діяльності з метою вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів, або керівництва чи координації злочинної діяльності інших осіб. До зазначеної організації входило як політичне керівництво держави, так і керівництво силових структур України.

Тим часом голова СБУ Валентин Наливайченко запевняє – високопосадовці, які віддавали накази про вбивство під час акцій протесту, будуть затримані. Станом на 4 жовтня 2014 року за підготовку плану розстрілу активістів на Майдані заарештовано 4 офіцера СБУ. Щодо замовників ані слова.

У МВС також шукають винних: Арсен Аваков обіцяє покарати бійців «Беркуту». А на той момент в.о Генерального прокурора України Олег Махніцький 25 лютого 2014 року повідомив, що Віктора Януковича оголосили у розшук за підозрою в умисному вбивстві та додав, що всі подробиці справи він повідомить пізніше.

Про наміри покарати винних говорив і новообраний депутат Верховної ради Дмитро Ярош та Андрій Парубій.

Свій звіт щодо розстрілів готує і Європа. Міжнародна дорадча група стверджує, що отримала від більшості українських органів влади відповіді та пояснення щодо ситуації з розслідуванням побиття студентів на Майдані 30 листопада 2013 року та розстрілу «Небесної сотні» в лютому 2014 року. Ухвалити звіт мають на початку 2015 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: