Турчинов два рази зустрічався з Януковичем під час Майдану

Читать на русском

Спікер Верховної Ради Олександр Турчинов повідомив, що з початку протистояння на Майдані Незалежності він два рази зустрічався з екс-президентом Віктором Януковичем і вмовляв його не застосовувати армію для зачистки площі від протестуючих.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню LB.ua, пише «Слово і Діло».

«Була закрита нарада РНБО - готувалося рішення про введення воєнного стану для використання проти Майдану останнього аргументу - армії. Янукович особисто ставив задачу. Повністю зачистити Майдан. Всіх зачинщиків - схопити, затримати, якщо треба - знищити. Саму площу - повністю оточити, і весь актив зачистити. Спеціально для цього звільнялися місця в СІЗО», - каже Турчинов.

Але цю команду Януковича, за словами спікера, силовики виконувати не особливо хотіли. «Тому що генерали силовиків розуміли: Майдан вже не той, що в перші тижні. Вони розуміли, що навіть введення воєнного стану, стягання до Майдану військ, не дозволить очистити його так, щоб при цьому не полягло тисячі півтори-дві осіб. Майдан був би просто по коліно в крові. В буквальному сенсі», - розповів Олександр Валентинович.

«На мене вийшли силовики, розповіли про підготовку військового стану, попросили спробувати з Януковичем поговорити щодо того, що це не дасть нічого, крім крові і вибуху ситуації на міжнародному рівні. Нам влаштували зустріч. На Банковій. Ми десь годину розмовляли. І мені здається, що я все ж зумів до нього донести, що військовий стан тільки посилить для нього ситуацію. Власне, це й було моїм головним завданням», - повідомив Турчинов.

Друга зустріч Олександра Турчинова з Януковичем відбулася вже вже після кривавих подій 18 лютого. «Уже пройшла інформація про перші жертви, всі розуміли, що цим, на жаль, не обмежиться і мене почали переконувати зустрітися з Януковичем. Як наші - колеги по опозиції - переконували, так і депутати ПР. Говорили, я повинен домовитися про закінчення протистояння; так, щоб силовики припинили стріляти, а ми відійшли б назад на Майдан», - розповідає спікер.

«Я зайшов до Януковича. Він, в буквальному сенсі цього слова, бігав по кабінету - круги намотував. Він був в істериці, кричав: «я вас всіх знищу! Всіх - закопаю!».. Він був у неадекватному стані. Я запропонував наступне: вони припиняють стріляти, ми повертаємося на Майдан, а далі вже працюють переговорники. Він швидко погодився. Ще, пам'ятаю, що через п'ять хвилин він уже почав розповідати, що я стояковий мужик і він мене поважає...», - каже Турчинов.

«Я вийшов від нього, пішов в парламент. Дорогою - зв'язався з керівниками самооборони, поінформував про домовленість щодо перемир'я, дав наказ відступати до Майдану. І ось, ми починаємо відступати, а «Беркут», замість того, щоб припинити стрілянину, палить нам в спини і - на нашому відході - починає свій наступ. Ми відступали організовано, а вони вирішили скористатися цим моментом. Дотиснути», - згадує голова парламенту.

«Нарешті, я в Раді. Вриваюся в кабінет до Рибака. «Це, - кажу, - скотство! Ви підло себе ведете. Ми щойно з Януковичем домовилися і ми свої зобов'язання виконуємо, тоді як «Беркут» діє рівно навпаки. Негайно набирайте Януковича». Янукович не брав трубку. Тоді набрали Клюєва. Я розповів йому про свою зустріч з Януковичем. «Ми домовилися про припинення вогню, а ви, замість цього, почали активну фазу наступу», - кажу йому. На що Клюєв відповідає: «ну, так що ж, це - війна, на війні всі засоби хороші».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: