В ЄС переконані, що Україна перейде на ринкове регулювання енергосектору

Читать на русском

Реформа енергетичного ринку в Україні є однією з умов для підписання Угоди про асоціацію з ЄС. В Енергетичному співтоваристві сподіваються, що в ході реформування енергосектору Україна відійде від адміністративного формування цінової політики, та запровадить ринкові механізми регулювання сфери енергетики.

Про це йдеться в листі директора Секретаріату Енергетичного співтовариства Янеша Копача до голови уряду Миколи Азарова, голови Комітету з питань ПЕК і Міністра енергетики та вугільної промисловості України, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Інформаційно-аналітичний бюлетень Кабінету Міністрів.

Як пояснюють експерти, сьогоднішня модель регулювання сектору енергетики в Україні сформувалась в 1990-ті роки, коли тарифи для населення субсидувались за рахунок промисловості, що захищало людей від повного зубожіння. Однак дана модель себе віджила, адже веде до монополізації ринку, робить інвестиції в реконструкцію і розвиток енергетичних потужностей невигідними.

Така схема не влаштовує міжнародних інвесторів. Запровадження ринкових механізмів регулювання ринку та відхід від адміністративного ціноутворення в галузі може підвищити інвестиційну привабливість українського енергоринку.

Компенсації за новими тарифами для пільгових категорій споживачів забезпечуватиме створений в ході реформування Фонд врегулювання вартісного дисбалансу - один із найбільш прогресивних способів торгівлі електроенергією, який забезпечує найвищий ступінь захисту від неплатежів.

Загалом Енергетичне співтовариство, Єврокомісія і Світовий банк підтримують урядовий план реформи українського енергоринку, і сподіваються на прийняття нового Закону «Про засади функціонування ринку електроенергії України».

Нова модель енергетично ринку, згідно з повідомленням, відповідає вимогам Третього енергопакету ЄС, положення якого Україна зобов'язана запровадити, ставши членом Енергетичного співтовариства (ЕС).

Разом з тим нагадаємо, що прем’єр-міністр Микола Азаров, віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул, голова Мінрегіонрозвитку Геннадій Темник продовжують запевнювати, що тарифи ЖКГ для населення підніматись не будуть.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: