Замість обіцяного Гонтарєвою сповільнення, інфляція виросла вдвічі

Читать на русском

Голова Національного банку України Валерія Гонтарєва не змогла стримати зростання інфляції і провалила свою обіцянку про те, що в другому півріччі 2014 року знецінення національної валюти сповільниться до 5%.

Нагадаємо, 8 липня Гонтарєва заявила, що інфляція в другому півріччі поточного року виросте приблизно на 5%. Глава НБУ повідомила, що її уповільнення, в порівнянні з першим півріччям, пов'язано з високим урожаєм зернових і з інфляційними факторами, які вже спрацювали в першій половині року.

Вона також відзвітувала, що знецінення гривні за перше півріччя склало 11,6%, а в річному вимірі споживчі ціни зросли на 12,6%.

Однак сьогодні Валерія Олексіївна заявила, що інфляція складає вже 20%, а до кінця року і зовсім підвищиться до 25%. Причиною такого зростання, на думку глави НБУ, є скорочення експорту. «У нас вже є іноземні компанії, необхідно, щоб місцеві розвивалися. Потрібно їх підтримувати», - сказала Гонтарєва.

Таким чином обіцянка голови Національного банку України сповільнити темп росту інфляції в другому півріччі 2014 року до 5% отримало в системі «Слово і Діло» стасус «не виконано».

Варто відзначити, що 8 липня Гонтарєва також спрогнозувала, що в 2015 році інфляція не перевищить однознакового рівня і складе менше 10%. Водночас виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко говорить, що за відсутності високошвидкісних реформ в 2015 році інфляція в країні може досягти 50%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: