Магазини штрафуватимуть на 8,5 тисяч за відмову розрахуватися карткою

Читать на русском

Набула чинності постанова Кабінету Міністрів про встановлення адміністративної відповідальності для суб’єктів торгівлі за відмову розрахуватися за товари чи послуги електронними засобами платежу.

Про це повідомляє портал «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.

Так, за обмеження або відмову у реалізації прав споживачів щодо вільного вибору продукції та форм її оплати торгівців штрафуватимуть у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян – 8,5 тис. грн.

В разі відмови прийняти платіжну карту для розрахунку Держпідприємництво радить громадянам звертатися до Державної інспекції з питань захисту прав споживачів. Втім, слід пам’ятати, що відповідні вимоги поширюються лише на тих суб’єктів господарювання, де встановлені касові апарати.

У відомстві додають, що відповідно до статті 163 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за невиконання вимог щодо можливості розрахуватись електронними платіжними засобами уповноважені органи можуть застосувати до підприємців штраф у розмірі від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1,7 тис. грн. – 3,4 тис. грн.), при повторному порушенні протягом року – від 500 до 1тис. неоподаткованих мінімумів (8,5 тис. - 17 тис. грн.).

Рейтинг відповідальності голови Держпідприємництва Михайла Бродського в системі «Слово і Діло» складає 19%. Політик дав 21 обіцянку, з них виконано було всього лише чотири, 13 обіцянок отримали статус «Не виконано».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: