Конституційні гарантії суддям від опозиції

Читать на русском

Керівник парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк в понеділок 21 жовтня 2013 року заявив, що в середу опозиція внесе власний проект змін до Конституції про гарантії незалежної діяльності суддів. Про це повідомляє проект "Слово і діло" з посиланням на "Інтерфакс".

Зауважимо, що проект змін до Конституції України щодо незалежності суддів уже попередньо проголосований 10 жовтня. Однак, на думку Арсенія Яценюка, в ньому не враховані всі вимоги Венеціанської комісії. Раніше члени опозиції робили спільну заяву, що прийнятий проект сприятиме авторитаризму в Україні.

Водночас зауважимо, що Регламент Верховної Ради не дозволяє вносити альтернативні законопроекти пізніше двох тижнів після основного. Законопроект, що вже проголосований, був внесений ще 4 липня 2013 року.

Про прийняття змін до Конституції щодо незалежності суддів протягом цієї сесії парламенту вже заявляв Голова Верховної Ради Володимир Рибак.

Частина українських політиків заявляли про необхідність кардинальних змін у судовій системі. Так, питання виборності суддів є складовою виборчих програм 2012 року Комуністичної партіїпартії "Свободи",  голови парламентського Комітету верховенства права та правосуддя Сергія Ківалова,  депутата Олега Ляшка. У 2007 році про необхідність формування суддівського корпусу шляхом виборів заявляла Партія Регіонів,  а в 2009 р. – тоді ще кандидат в Президенти Віктор Янукович.

Зазначимо також що "Удар" у виборчій програмі 2012 року пообіцяв запровадити призначення суддів Вищою Радою юстиції.

Відповідно до даних проекту "Слово і діло", рейтинг Віктора Януковича складає 34%, Володимира Рибака – 21%, Арсенія Яценюка – 26% , Олега Ляшка – 2%, Партії Регіонів – 22%, Свободи – 14%, Компартії – 13%, УДАРу – 11%.

У Сергія Ківалова не зареєстровано жодної реалізованої обіцянки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: