Славних прадідів великих правнуки погані!

Читать на русском

«Доборолась Україна до самого краю,

Гірше ляха, свої діти її розпинають…»

Здавалось би, побудувати щось нове – це завжди краще, ніж відремонтувати старе, однак не в тих випадках, коли йде мова про пам’ятки культури з 200-річною історією.

Так, днями на Черкащині у рідному селі Тараса Шевченка Моринці було зруйновано автентичну хату заможного чумака Мефодія Тютюнника, яку пам’ятав сам поет. Чумацьку хату було зруйновано під час робіт зі створення етнографічного комплексу, який включатиме в себе зведення низки тогочасних надвірних споруд. Саму ж хату планується відбудовувати заново.

"Слово і Діло" підкреслює, що від початку голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб обіцяв не зруйнувати хату, а лише реконструювати садибу чумака. Коли мова йде про автентичні споруди, це питання принципове, адже відбудована хата втрачає свою культурну цінність.

Протягом літа ніяких робіт на території садиби не проводили, їх розпочали лише наприкінці жовтня, у холодну дощову погоду. Разом з тим, технологія спорудження хати 18-19 ст. передбачає, що вона повинна добре просохнути. Тим не менш, до святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка залишилось лише чотири місяці, а тому ніякі технології нікого не хвилюватимуть.

В чому причина таких непослідовних дій влади? Навіщо руйнувати хату, яка останні два сторіччя міцно «трималася на ногах»? Як виявилося, на реконструкцію Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» черкаська влада планує витратити 2 мільйони гривень. Непогана сума для простої глиняної хатини, чи не так?

Тим часом, поля для роздумів до 200-річчя з дня народження поета у черкаських керманичів чимало, адже обіцянок пролунало достатньо. Більшість з них стосувалися Шевченківських місць.

Зокрема, Сергій Тулуб обіцяє реконструювати верхній та нижній парки біля могили Тараса Шевченка в Каневі, реконструювати об’єкти колишньої садиби пана Енгельгардта, спорудити Тарасову церкву на території Шевченківського національного заповідника у Каневі, створити у Каневі Шевченківський культурний центр, встановити пам’ятник поету у селі Вільшана, створити новий музей Шевченка в Мошнах (в будинку, де 1859 року перебував поет) тощо.

Нагадаємо також, що 7 вересня 2011 року Президент Віктор Янукович вже доручав Сергію Тулубу завершити ремонтно-реставраційні роботи на об'єктах Шевченківського національного заповідника в Каневі, і усунути будівельні недоліки, виявлені під час експлуатації будівлі Музею Тараса Шевченка.

Так, в численних публікаціях в ЗМІ вказувалось на те, що реконструкція Шевченківського заповідника в Каневі була проведена з порушеннями, внаслідок чого було виявлено значні дефекти. Зокрема, в мармурових плитах біля підніжжя Тарасової гори утворилися тріщини. Так чи інакше, станом на березень 2013 року реконструкція Шевченківського заповідника стала знову актуальною.

Ще однією статтею видатків на підготовку до річниці з дня народження поета стане відбудова декількох доріг Черкащини, що довезуть владних поціновувачів творчості поета до місць проведення врочистих заходів. Планується провести поточний середній ремонт автомобільних доріг Городищенського, Звенигородського та Канівського районів.

Підкреслимо, що це далеко не повний перелік усіх заходів, що будуть реалізовувати черкаські очільники до святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка. Хотілося б вірити, що під час реалізації масштабних планів чиновників істинній історичній спадщині буде завдано мінімальної шкоди. Хіба ж міг поет знати, що свої діти розпинатимуть Україну з нагоди його ж дня народження...?

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: