Заборонити Компартію – ще одна спроба чи ще одна обіцянка

Читать на русском

Юрій Кармазін 18 жовтня 2013 року заявив, що запропонує для обговорення законопроект про заборону Комуністичної партії. Про це політик заявив в п’ятницю на прес-конференції, - повідомляє проект "Слово і діло" з посиланням на "Інтерфакс".

Зауважимо, що заборону Компартії вже вимагали члени партії "Свобода", зокрема, Олег ТягнибокІрина Фаріон та Ігор Мірошниченко. Про її заборону заявляли представники "УДАРу" Валентин Наливайченко та Партії регіонів Ганна Герман.

В п’ятницю Юрій Кармазін заявив, що закон про заборону має прийматись самим народом – тобто на референдумі. На це Едуард Гурвіц, член фракції "УДАР", пообіцяв створити міжфракційне об'єднання у Верховній Раді України, яке перейматиметься питаннями цього референдуму.

Комуністична партія вже була заборонена в новітній історії України. В серпні 1991 р. Президія Верховної Ради України видала укази "Про тимчасове припинення діяльності Компартії України" та "Про заборону діяльності Компартії України". Тоді нічого не заважало комуністам створити Соціалістичну партію України, з якої, після зняття заборони, відкололась частина її членів та створила Компартію.

До речі, неконституційність указів про заборону Компартії та її ідеології було визнано рішенням Конституційного суду України в 2001 році, а КПУ визнано такою, що не є правонаступницею КПРС. А відповідно – не має відповідати за її злочини.

Відповідно до даних проекту "Слово і діло"  рейтинг Олега Тягнибока складає 13%,  Валентина Наливайченка – 21%, Ганни Герман 23%. У Едуарда ГурвіцаІрини ФаріонІгоря Мірошниченка не зареєстровано жодної виконаної обіцянки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: