Посол ЄС: відбирати мандати в нардепів якось не по-людськи

Читать на русском

17 жовтня 2013 року посол Євросоюзу Ян Томбінськи заявив, що позбавлення судом повноважень народних депутатів суперечить принципам демократії та "рівної репрезентації в парламенті".

Такою була реакція посла на питання щодо Ігоря Маркова та дострокову втрату ним депутатського мандату.

Нагадаємо, що крім згаданого Ігоря Маркова, раніше вже позбавлено повноважень Павла Балогу (71 виборчий округ) та Олександра Домбровського (11 в/о).

Формально їх мандатів не позбавляли, а визнали відсутність статусу народного депутата через виборчі фальсифікації.

Право відкликати депутатів (так званий імперативний мандат), майже не застосовується у країнах Євросоюзу. Однак є й виключення. У німецькому Бундесраті (верхня палата федерального парламенту) депутатів можуть відкликати уряди земель. І, виходячи з відсутності зауважень у ЄС, це не порушує принципів демократичної репрезентації.

Зазначимо, що після позбавлення повноважень Ігоря Маркова, його колега по сесійній залі та ставленню до всього українського Микола Левченко вже заявив, що вніс законопроект, який позбавляє можливість відкликати депутатів.

Крім того, Петро Порошенко 3 липня 2013 року заявляв, що позафракційні нардепи не братимуть участь в засіданні парламенту до відновлення повноважень П.Балоги та О.Домбровського. А Валентин Наливайченко 2 листопада 2012 року пообіцяв провести парламентські слухання по порушенням на виборах і позбавити осіб, які пройшли в парламент через фальсифікації, повноважень депутатів.

Зауважимо, що згідно даних проекту «Слово і Діло»  у Ігоря МарковаПавла БалогиОлександра Домбровського та Миколи Левченка жодної виконаної обіцянки. Поточний рейтинг відповідальності Петра Порошенка складає 37%, Валентина Наливайченка – 21%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: