Мінекономіки: 80-90% Угоди про асоціацію стосуються зони вільної торгівлі

Читать на русском

Представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі обговорили економічні наслідки від підписання Угоди про асоціацію Україна - ЄС з представниками іноземних інвестиційних компаній і фондів HSBC, Blackriver, Fisher Francis Trees Watts, UNIQA, Nomura AM, IFC.

Про це повідомляє портал «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Мінекономрозвитку.

За розрахунками вчених, після підписання Угоди про асоціацію прогнозується зростання експорту з України до ЄС на рівні 2-3%. Основними галузями, що будуть задіяні в торгівлі з ЄС стануть сільське господарство, виробництво харчових продуктів та легка промисловість. Очікується також, що кількість зайнятого населення збільшиться на 140-190 тис. осіб.

За словами начальника відділу договірно-правових відносин з ЄС в економічній сфері департаменту європейської інтеграції Мінекономрозвитку Олени Мельник, 80-90% тексту Угоди про асоціацію стосуються функціонування зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом – митні, санітарні та фітосанітарні норми, технічні бар'єри, державні закупівлі тощо.

Крім того, в Угоді містяться положення щодо лібералізації ринку праці та послуг. Повного скасування обмежень на пересування робочої сили очікувати не слід, однак певні пом’якшення в політиці ЄС обов’язково відбудуться.

Олена Мельник також відзначила високу ступінь реалізації Україною вимог ЄС, в деяких сферах вони виконані на 90%.

Чиновник ще раз нагадала, що зниження ставок ввізних мит між Україною та ЄС відбуватиметься поступово.

Зазначимо, що чиновники обіцяють після підписання Угоди про асоціацію переглянути договори з ЄС щодо соціального захисту заробітчан. Також урядовці заспокоюють, що ціни на продукти харчування після підписання Угоди не збільшаться.

Підписати Угоду про асоціацію в листопаді поточного року обіцяють Президент Віктор Янукович, прем’єр-міністр Микола Азаров, віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко, голова ВРУ Володимир Рибак, голова МЗС Леонід Кожара, радник Президента Андрій Гончарук, голова української делегації в ПАРЄ Іван Попеску та інші.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: