Програму розвитку «благодатної» чорнобильської землі ніхто не розробляв

Читать на русском

Наприкінці квітня поточного року міністр екології Олег Проскуряков заявляв, що вже найближчим часом відомство оприлюднить комплексну Програму соціально-економічного розвитку Чорнобильської зони.

Проте через чотири місяці після згаданої заяви Програму розвитку Чорнобильської зони так ніхто і не оприлюднив. В Держагентстві з управління зоною відчуження нам повідомили, що зазначену Програму розробляти навіть не розпочинали.

Загалом пік цьогорічної уваги чиновників до зони відчуження, як завжди,  припав на квітень – дату чергових роковин Чорнобильської трагедії.

Під час відвідин небезпечної зони віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко пообіцяв розробити державну програму щодо майбутнього ЧАЕС. Однак дану програму ми також досі не бачили. Тим часом, вирішення проблем на Чорнобильській АЕС більше відповідають сучасним реаліям, ніж  соціально-економічний розвиток регіону.

Станцію досі не знято з експлуатації. Про її повне зняття з експлуатації в квітні 2011 року заявляв ще тодішній міністр з надзвичайних ситуацій Віктор Балога. Однак з того часу питання не зрушило з місця. Зняття ЧАЕС з експлуатації включено до Плану діяльності Державної інспекції ядерного регулювання України на 2013 рік, а також на 2014-2015 роки. Затримка цього процесу викликана необхідністю будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива.

Нагадаємо, що на Чорнобильській АЕС наразі ведуться роботи з будівництва сховища для відпрацьованого ядерного палива та об’єкту «Укриття».

Сховище для відпрацьованого ядерного палива Олег Проскуряков обіцяє добудувати вже в поточному році. Зазначимо, що перша черга проекту, за словами міністра, вже готова на 95%, а друга – на 84%. Але об’єкт «Укриття» - новий саркофаг - слід очікувати не раніше кінця 2014 - початку 2015 року.

Більше того, в зоні досі не запрацював комплекс з переробки радіоактивних відходів "Вектор". Підкреслимо, що про початок будівництва "Вектору" чиновники заявили ще в жовтні 2011 року, і за рік-півтора обіцяли ввести його в експлуатацію. Проте в січні ц.р., після відставки Віктора Балоги з посади міністра, стало відомо, що початок будівництва підприємства відкладено на невизначений час через брак фінансування.

Отож єдиним соціально-економічним зрушенням, що трапилося в зоні відчуження за останні роки, стало поновлення туристичних екскурсій. Нещодавні заяви міністра екології Олега Проскурякова про чорнобильське соціально-економічне диво сьогодні, м'яко кажучи, передчасні. Не зроблено головного – ЧАЕС досі не знято з експлуатації. Отож про безпеку даної зони говорити не доводиться, а про її заселення – тим більше.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: