Україна й далі не виконує вимоги ЄС

Читать на русском

За даними проекту «Слово і діло», минулого місяця статус «не виконано» отримали цілий ряд обіцянок політиків щодо реалізації євроінтеграційних зобов’язань.

Євроінтеграційні закони

Наприкінці травня поточного року голова Верховної Ради Володимир Рибак обіцяв, що всі необхідні для підписання Угоди про асоціацію з ЄС закони будуть прийняті у вересні.

Однак у вересні не було ухвалено жодного євроінтеграційного закону. Передусім, не був прийнятий новий закон "Про прокуратуру". Не внесено зміни й до виборчого законодавства. Крім того, не були імплементовані рекомендації Європейської Комісії щодо державної антикорупційної політики (відповідні поправки наразі знаходяться на розгляді в профільному комітеті).

Довибори в проблемних округах

Проведення повторних виборів в одномандатних виборчих округах, в яких не визначено переможців, було і залишається однією з головних вимог ЄС для підписання Угоди про асоціацію. Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов обіцяв, що питання призначення позачергових виборів у семи округах також буде вирішено у вересні.

Однак впродовж вересня питання призначення позачергових виборів в семи округах було вирішено лише частково. Зокрема, 5 вересня Верховна Рада призначила на 15 грудня поточного року повторні вибори в п'яти округах (№ 94, 132, 194, 197 та 223). Разом із тим, залишається невизначеною дата виборів у двох округах - № 11 та 71.

Крім того, 12 вересня 2013 року Вищий адміністративний суд позбавив депутатських повноважень Ігоря Маркова, який у жовтні 2012 року переміг у 133-му окрузі. Наразі дату виборів у цьому окрузі також невизначено.

Лібералізація візового режиму

На початку лютого поточного року міністр закордонних справ Леонід Кожара заявив, що незабаром Україна перейде до другого імплементаційного етапу з виконання Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС. Він же обіцяв, що у вересні будуть вирішені всі проблемні питання, необхідні для підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Зазначимо, що перший етап Плану дій з лібералізації передбачає прийняття необхідного законодавства, концептуальних та програмних документів, а другий - їх імплементацію. Для переходу до другого етапу виконання Плану необхідне погодження Ради ЄС.

Однак через сім місяців після заяви Леоніда Кожари Україна так і не перейшла до другої фази Плану дій.  Нагадаємо, що в кінці травня 2013 року в МЗС повідомили, що для переходу до другої фази необхідно ухвалити законопроект щодо протидії дискримінації (№ 2342). Наразі розгляд документу відкладено.

Нагадаємо, що європейці висували перед Україною 11 головних вимог. За два місяці до Вільнюського саміту невирішеними залишаються питання звільнення Юлії Тимошенко, перегляд  закону про прокуратуру, подолання зафіксованих недоліків у проведенні парламентських виборів 28 жовтня 2012 року (проведення довиборів), реформування виборчого законодавства (прийняття Виборчого кодексу), реформування міліції тощо.

18 вересня уряд схвалив проект Угоди про асоціацію. Робота над текстом Угоди, звичайно, важлива, однак і про практичну реалізацію взятих на себе зобов’язань забувати не слід.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: