Чи вистачить сімейних дитбудинків для всіх українських сиріт?

Читать на русском

Під час виступу з нагоди Дня усиновлення міністр соціальної політики Наталія Королевська заявила про свої плани щодо подолання сирітства в Україні – з наступного року жодна дитина-сирота не повинна потрапити до інтернату. Про це повідомляє «Слово і діло» з посиланням на повідомлення прес-служби Мінсоцполітики.

Натомість дітей-сиріт планують охопити сімейними формами виховання: усиновлення, опікунство, повернення до біологічних батьків, виховання в дитячих будинках сімейного типу тощо. Оскільки усиновлення - процедура непроста, то питання вирішуватиметься, в першу чергу, шляхом відкриття нових дитбудинків сімейного типу, де виховуються від 5 до 10 дітей-сиріт.

Наразі в Україні функціонує 846 таких закладів. До кінця поточного року планується створити ще 30 подібних дитбудинків, до кінця 2014 року - 200.

Тим не менш, станом на початок року на усиновлення в Україні претендувало близько 26 тисяч дітей. Аби забезпечити їх вихованням в  дитбудинках сімейного типу потрібно створити не менше 2600 подібних закладів.

Про пріоритетність розвитку мережі дитячих будинків родинного типу заявляв у своїй передвиборчій Програмі 2004 року ще Президент Віктор Ющенко. З того часу мало що змінилось. Хоча за останній рік можна відзначити суттєве покращення динаміки відкриття нових сімейних дитбудинків, однак цих темпів недостатньо. До остаточного вирішення проблеми – віднайдення сімей для всіх дітей-сиріт України – ще дуже далеко.

Навіть згідно з найоптимістичнішими розрахунками Наталії Королевської, повністю відмовитися від інтернатів Україна зможе не раніше 2020 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: