Рада зобов'яже розкривати інформацію про реальних власників

Читать на русском

Сьогодні в першому читанні Верховною Радою був прийнятий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб та публічних діячів» (№5114).

За подібний проект проголосувало 247 депутатів на позачерговій сесії у вівторок, пише «Слово і Діло»,з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

У другому читанні законопроект буде розглянутий вже на наступній сесії - 14 жовтня.

Нагадаємо, прем'єр Арсеній Яценюк раніше заявляв, що цей законопроект зобов'яже будь-які суб'єкти господарської діяльності розкривати інформацію про реальних власників.

«Сьогодні компанії зареєстровані в офшорах, а фактичними їх власниками можуть бути держслужбовці, або члени уряду, або співробітники Адміністрації Президента. Побачити це неможливо. Тому першочергове завдання закону - розкриття інформації про всіх реальних власників українських компаній з тим, щоб чиновники не ховалися за родичами, в офшорах, за будь-якими третіми особами, які виступають номінальними власниками, а фактично власником є чиновник», - сказав він.

За словами Яценюка, даний проект закону дозволить побачити «які у кого є дома, квартири і нерухомість, а також отримати реальний доступ до всіх баз даних всієї нерухомості України».

У свою чергу, глава Міністерства юстиції Павло Петренко повідомив, що подібні реєстри можна відкрити протягом місяця.

«Фактично це означає, що будь-який громадянин, у тому числі в рамках процедури люстрації після підписання закону Президентом, зможе отримувати інформацію про реальне майно тих чиновників, які проходитимуть майнову люстрацію, і інформувати відповідні органи, щоб чиновники не приховували це майно за своїми родичами або в офшорах. Мін'юст підтверджує: ми будемо готові протягом місяця розкрити всі ці реєстри в разі прийняття парламентом цього закону», - додав він.

Читайте також: Верховна Рада схвалила створення Антикорупційного бюро

Відповідно до даного законопроекту, нерозкриття даних про власників українських компаній каратиметься штрафом або цивільними роботами на строк до 240 годин.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: