ТОП-5 губернаторів України за версією «Слово і діло»

Читать на русском

За повідомленням порталу «Главком», Кабінет міністрів України визначив рейтинги найгірших та найкращих голів обласних держадміністрацій. Проект «Слово і діло» пропонує власну версію оцінки ефективності роботи керівників областей.

(* Рейтинги уряду ґрунтуються на успішності регіонів за низкою показників у першому півріччі 2013 року. Водночас "Слово і діло" формує свої рейтинги відповідальності/безвідповідальності на основі співвідношення виконаних/невиконаних обіцянок губернаторів до загальної кількості даних ними обіцянок)

Хоча рейтинги будувались на різних показниках, однак в них знайшлося місце двом збігам: в обох версіях до п’ятірки найгірших губернаторів потрапив очільник Херсонщини Микола Костяк, а до п’ятірки найкращих – голова уряду АРК Анатолій Могильов.

Лідери (детальніше з рейтингом можна ознайомитись за посиланням)

До п’ятірки найкращих губернаторів в обох версіях рейтингу увійшов голова уряду АР Крим Анатолій Могильов.

Згідно з даними системи «Слово і діло» рейтинг відповідальності Анатолія Могильва складає 34%: з 73 даних ним обіцянок 25 було виконано. 15 обіцянок отримали статус «Не виконано».

В ТОП-5 найкращих губернаторів за версією «Слово і діло» він отримав 1 місце, а за версією Кабміну – 3.

Серед важливих виконаних обіцянок Анатолія Могильова, що забезпечили йому високу позицію в рейтингу, слід відзначити відкриття перинатального центру, відновлення діяльності Міжнаціональної ради при Раді міністрів АРК, поновлення роботи Алупкінської міської лікарні тощо.

Коротко охарактеризуємо інших лідерів рейтингу відповідальності губернаторів за версією «Слово і діло».

Цікаві позиції в рейтингах займає Василь Ядуха, який виконав 30 обіцянок з 99, посівши друге місце серед найвідповідальніших губернаторів. Але, разом з тим відзначимо, що кількість виконаних та невиконаних обіцянок в очільника Хмельницької області майже рівна. Саме тому Василь Степанович паралельно з цим потрапляє в п'ятірку безвідповідальних губернаторів країни, показавши також високий відсоток своїх невиконаних обіцянок. 

Голова Одеської ОДА Едуард Матвійчук виконав 26 обіцянок, що є непоганим показником. Однак велика загальна кількість обіцянок (101) відкинула його на 3 місце в рейтингу губернаторів.

3 та 4 місце в рейтингу отримали губернатори Полтавської та Волинської областей відповідно. Частка виконаних обіцянок очільника Полтавщини Олександра Удовіченка склала 25% - 10 з 40 обіцянок. Керівник Волинської області Борис Клімчук, який обійняв останню позицію в рейтингу, виконав 32 зі 141 обіцянки.

Аутсайдери (детальніше з рейтингом можна ознайомитись за посиланням)

Згідно з даними системи «Слово і діло» рейтинг відповідальності губернатора Херсонщини Миколи Костяка складає лише 15%: з 52 даних ним обіцянок було виконано лише 8. 17 обіцянок отримали статус «Не виконано».

В ТОП-5 найгірших губернаторів за версією «Слово і діло» він отримав 2 місце, за версією Кабміну – 4.

Серед найбільш значущих провалених ініціатив Миколи Костюка слід відзначити наступні: цього року очільник області відмовився від будівництва мостового переходу «Таврійський-ХБК», до кінця 2012 року не запрацював обіцяний ним холодильний комплекс «Херсонхолод», замість реанімації Херсонського бавовняного комбінату було прийнято рішення про його ліквідацію тощо.

Коротко охарактеризуємо інших аутсайдерів рейтингу відповідальності губернаторів за версією «Слово і діло».

1 місце в рейтингу безвідповідальності губернатору Миколаївщини Миколі Круглову забезпечив 41% невиконаних обіцянок (12) у співвідношенні до загальної кількості даних заяв (29).

3 місце в рейтингу зайняв очільник Івано-Франківської області Михайло Вишиванюк. Серед 77 даних ним обіцянок 22 отримали статус «Не виконано» і лише 9 – «Виконано». Таким чином, частка невиконаних обіцянок Вишиванюка склала 29%.

Голова Хмельницької ОДА Василь Ядуха не виконав 27 з 99 обіцянок, посівши 4 місце в рейтингу. Його колега з Луганської області Володимир Пристюк не виконав  15 обіцянок з 61 та зайняв останню позицію рейтингу.

Збіги в двох описаних рейтингах доводять, що виконання чиновниками їхніх обіцянок безпосередньо впливає на рівень соціально-економічного розвитку регіону. В той же час суттєві розбіжності в рейтингах губернаторів за версією Кабінету міністрів та проекту «Слово і діло» доводять, що узагальнені показники успішності регіонів, за яким будувався урядовий рейтинг (економічний розвиток, інвестиційна діяльність, зайнятість тощо), не беруть до уваги вирішення локальних проблем жителів того чи іншого міста, району чи села.

Зрештою, слід відзначити, що розвиток цілого регіону залежить не від одного лише державного чиновника, але й від представників місцевого самоврядування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: