ЛЖЕ-термінал

Читать на русском

Знайти істину в обіцянках політиків щодо будівництва LNG-терміналу в Чорному морі так само важко, як і відшукати голку в копиці сіна.

Вчора в ході виступу на 6-му щорічному світовому економічному симпозіумі в Гарвардському клубі Нью-Йорка Президент Віктор Янукович висловив надію, що вже в середині наступного року буде запущено перший етап будівництва LNG-терміналу, що передбачає проведення днопоглиблювальних робіт, будівництво з'єднання з газопроводом високого тиску і установку орендованого судна-терміналу. Про це повідомляє прес-служба Президента.

Раніше, 16 квітня ц.р., Україна підписала угоду з американською компанією Exсelerate Energy на поставку морської платформи з прийому зрідженого газу (FSRU), на якій і буде розташовано термінал.

Нагадаємо, що спершу планувалося побудувати термінал на суходолі. Однак після скандалу з іспанською компанією Gas Natural Fenosa і заминкою з пошуком інвесторів відомство прийняло рішення реалізувати проект у 2 етапи: 1-й - будівництво морського терміналу на 5 млрд. куб. м газу; 2-й - будівництво наземної частини на 10 млрд. куб. м.

При цьому офіційна Туреччина висловила свої серйозні побоювання щодо проходження танкерів зі скрапленим газом через протоки Босфор і Дарданелли, які й без того перевантажені суднами з небезпечними вантажами.

Повертаючись до витоків ідеї українського LNG-терміналу, відзначимо, що спочатку планувалося почати будівництво терміналу в 2011-му році, а в 2016-му - запустити його в експлуатацію. Згодом обіцяли розпочати будівництво в листопаді 2012-го року, і закінчити до літа поточного року. Зрозуміло, що жоден зі згаданих дедлайнів дотримано не було.

Зазначимо, що ще більш розмитими є заяви політиків щодо будівництва наземної частини терміналу на 10 млрд. кубометрів - другий етап реалізації проекту. Запуск другої черги проекту намічений на липень 2018 року. При цьому інвестор і генпідрядник для будівництва наземної частини ще не знайдені.

Більше того, до цих пір не визначені головні постачальники зрідженого газу для майбутнього терміналу.

З такими темпами реалізації обіцяного та перекроюванням першопочаткового проекту славнозвісний LNG-термінал ризикує остаточно  перетворитись в ЛЖЕ-термінал.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: