Податкові обіцянки політиків під загрозою невиконання

Читать на русском

Згідно з повідомленням газети "Коммерсантъ Украина", проект держбюджету України на наступний рік не передбачатиме зниження ставок податку на додану вартість та податку на прибуток.

Сьогодні, 20 вересня, парламент вимагав від Кабміну оприлюднення проекту держбюджету на 2014 рік, який раніше був відізваний урядом на доопрацювання. Однак протягом години запитань до уряду чиновники так і не представили бюджет наступного року.

Підкреслимо, що знизити ставку податку на прибуток з 17 до 16% обіцяли прем'єр-міністр Микола Азаров та голова Держпідприємництва Михайло Бродський.

У питанні зниження ставки ПДВ з 20 до 17% до Азарова та Бродського приєднався перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов.

Міністр доходів і зборів Олександр Клименко виступав з ініціативою щодо зниження ставки ПДВ до 9% та введення компенсаційного податку з обороту.

Монетарна регуляція

Окрім незмінності податкового навантаження, можна закидати уряду невідповідність обіцяному курсу на лібералізацію монетарної політики, про яку наприкінці минулого року заявляв Микола Азаров.

Так, не припинила свою дію скандальна норма про обов’язковий продаж 50% прибутку експортерів у валюті.

Нагадаємо, Сергій Арбузов запевняв, що норма про обов’язковий продаж 50% валютної виручки експортерами буде діяти лише півроку. Натомість в травні поточного року НБУ продовжив її дію ще на півроку.

Крім того, Микола Азаров ще наприкінці 2012-го року обіцяв скасувати обмеження щодо відкриття банківських рахунків громадянами України за кордоном. Однак дане положення також не було скасоване.

Більше того, нещодавно Нацбанк зобов’язав банки конвертувати валютні перекази всередині країни в національну валюту. Відтепер валютні кошти при здійсненні переказів по Україні будуть зараховуватися на рахунки одержувачів у гривневому еквіваленті.

Актуальною залишається проблема штучного утримання курсу національної валюти.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: