Рада підтримала закон Порошенка про особливий статус Донбасу

Читать на русском

Верховна Рада України підтримала законопроект Президента Петра Порошенка про введення в окремих районах Донецької та Луганської областей особливого статусу.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Twitter народного депутата Андрія Шевченка.

За словами нардепа, за проект про особливий статус проголосували 277 народних обранців, за проведення амністії осіб, причетних до подій в регіоні — 287. Однак, як зазначає Шевченко, голосування пройшло з порушенням процедури. Очевидці стверджують, що під час голосування табло в сесійній залі Ради було вимкнене, і хто саме голосував — поки невідомо.

У свою чергу інший нардеп, Олександр Доній, зауважив, що з присутніх у парламенті депутатів не голосували картки лише 10, сам він ініціативу глави держави не підтримав.

Президентський законопроект підтримали депутати від фракції Партії Регіонів (60 голосів), «УДАРу» (37), «Економічного розвитку» (37), «Суверенної європейської України» (25), «За мир та стабільність» (32) та позафракційні (42). Проти голосували «свободівці», частина «Батьківщини» та позафракційних депутатів.

Таким чином, ті райони Донецької та Луганської областей, які на момент набрання чинності Закону знаходяться в зоні проведення антитерористичної операції, на 3 роки отримують особливий порядок місцевого самоврядування. Зі свого боку, Україна гарантує недопущення кримінального переслідування та притягнення до відповідальності осіб, причетних до конфлікту в регіоні, а також вільне використання російської мови.

Менше з тим, фінансування зазначеної території буде здійснюватися з Державного бюджету України.

Додамо також, що, окрім введення особливого режиму, в окремих регіонах Донецької та Луганської областей, Президент пропонує призначити там дострокові вибори місцевих депутатів на 7 грудня.

«Відповідно до пункту 30 частини першої статті 85 Конституції України призначити позачергові вибори депутатів районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних, міських голів в окремих районах Донецької та Луганської областей на неділю, 7 грудня 2014 року», - йдеться у прикінцевих положенням законопроекту, опублікованному на сайті парламенту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: