Каськів знову береться за «Чисте місто»

Читать на русском

Згідно з повідомленням прес-служби Держінвестпроекту, 19 вересня ц.р. в бізнес-центрі «Парус» відбудеться прес-конференція щодо запрошення інвесторів для участі в реалізації нацпроекту «Чисте місто» - будівництво комплексів з переробки твердих побутових відходів у 10-ти містах України. Таким чином, голова Держінвестпроекту Владислав Каськів починає шукати інвесторів для будівництва, яке мало розпочатися ще наприкінці 2011 року.

Підкреслимо, що згідно з даними проекту «Слово і Діло», Владислав Каськів обіцяв розпочати реалізацію проекту у всіх 10-ти згаданих містах ще в 2011-му році. Однак обіцянку не було виконано, і на початок 2012-го року успіхи з реалізації проекту характеризувались лише розробкою техніко-економічного обґрунтування будівництва.

В середині 2012-го року Владислав Каськів поновив свою обіцянку. Однак за рік жодних зрушень не було здійснено.

Зауважимо, що проект має реалізуватись на умовах державно-приватного партнерства, але частка участі залучених недержавних інвестицій має переважати. Однак справа залучення додаткових коштів, як ми вже раніше повідомляли, Владиславу Каськіву дається нелегко. В результаті більшість нацпроектів реалізуються лише на папері або в планах чиновників.

Наведемо приклад сміттєпереробного заводу в Києві. За словами заступника голови КМДА Руслана Крамаренка, розпочати будівництво сміттєпереробного заводу в столиці мали ще в 2011-му році. Однак потрібних коштів місто не знайшло. Не розпочиналося будівництво й в 2012-му році. Згодом колишній керівник проекту «Чисте місто» Богдан Баласіновіч повідомив, що будівництво сміттєпереробного заводу під Києвом розпочнеться не раніше літа 2013 року.

Схожа ситуація склалася й з сміттєпереробним заводом в Кіровограді, який також обіцяли розпочати будувати в 2011-му році.

Не увінчався успіхом пошук інвестора для будівництва заводів в Ужгороді (8 років пошуку), Миколаєві (7 років пошуку), Луганську (7 років), Хмельницькому (3 роки) та у Львівській області.  

А роботи для сміттєпереробних заводів в Україні – хоч відбавляй. Дуже проблемними залишаються полігон №5 біля села Підгірці Київської області, сміттєзвалище у селі Барвінок Закарпатської області, Новодністровське сміттєзвалище Чернівецької області тощо.

Окрім згаданих 10-ти міст-щасливців, які потрапили до національного проекту «Чисте місто», чиновники різного рівня обіцяють побудувати подібні заводи в селищі Бородянка Київської області, Білій Церкві, Чернігові, Донецьку, Сумах, Сімферополі. На Дніпропетровщині планують побудувати аж три подібних комплекси. Крім того, створення сучасних сміттєпереробних заводів в кожному регіоні України – один з пунктів передвиборчої програми Партії регіонів на минулорічнихх парламентських виборах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: