Росія може поскаржитись на Україну в СОТ через її утиски

Читать на русском

Намагання придбати європейськими компаніями акцій газотранспортної системи України може стати причиною звернення Росії до судових органів Світової організації торгівлі.

Такий висновок слідує із листа заступника міністра енергетики Російської Федерації Анатолія Яновського депутату Держдуми Андрію Крутову, який раніше запропонував розглянути можливість подачі скарги проти України в СОТ, пише «Слово і Діло» із посиланням на Известия.

Зокрема, на думку Міненерго РФ, законопроект про акціонування української ГТС без участі російських компаній суперечить прийнятому Україною в рамках ГАТС «специфічному зобов'язанню» забезпечити необмежений доступ на ринки транспортування газу і відповідним положенням статті XVI ГАТС.

Саме тому, за повідомленням російських урядовців, Україна не має права підтримувати або вводити обмеження на участь іноземного (наприклад, російського) капіталу в статутному капіталі компанії-оператора і на придбання самої системи транзиту газу.

«Порушення Україною даного зобов'язання дає Росії як членові СОТ, економічних операторів якої можуть негативно торкнутися обмеження, звертатись зі скаргою в орган вирішення суперечок СОТ, — йдеться у відповіді Міненерго на запит депутата Держдуми РФ Андрія Крутова.

Нагадаємо, що раніше «Слово і Діло» повідомляло про те, що ухвалення закону про спільну модернізацію української ГТС не вирішить проблему енергетичної безпеки України

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: