Проект «Відкритий світ»: труднощі реалізації

Читать на русском

Президент Віктор Янукович дав доручення прем’єр-міністру Миколі Азарову до 30 вересня знайти кошти та розпочати реалізацію другого етапу проекту «Відкритий світ». Підкреслимо, що Владислав Каськів та Олександр Вілкул обіцяли розпочати впровадження другого етапу проекту з 1 вересня. Однак обіцянка не була виконана – забракло коштів. Про це повідомляє проект «Слово і Діло».

Відповідальним за впровадження проекту «Відкритий світ» є відомство Владислава Каськіва - Держінвестпроект.

Нагадаємо, що перший етап проекту було завершено в серпні поточного року, хоча спочатку його планувалось завершити в червні. Тоді 54 українські школи отримали інтерактивні системи навчання: мультимедійні комплекси (інтерактивні дошки та проектори), комп'ютери вчителя, пристрої учня (планшети та нетбуки), лабораторні комплекси та надання широкосмугового доступу до Інтернету.

Під час вихваляння першими результатами проекту Владислав Каськів та віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул пообіцяли, що з 1 вересня розпочнеться 2-й етап реалізації проекту – забезпечення новітнім обладнанням ще 2 тис. шкіл України. Однак на момент дедлайну керівник проекту Руслан Свірський заявив, що на реалізацію проекту з держбюджету слід виділити від 690 млн. грн до 1,2 млрд. грн.

Тобто ще три місяці тому Каськів з Вілкулом, роблячи свої гучні заяви, не знали або не хотіли знати про недостачу коштів в приблизно 1 млрд. грн. Ще більше дивує розмитість заявленої суми - від 690 млн. грн. до 1,2 млрд. грн. Виявляється, що відомство планує втілювати проект, не знаючи точної частки участі приватних інвестицій в його реалізації, розраховуючи лише на допомогу державного бюджету.

За словами того ж Руслана Свірського, на реалізацію першого етапу було витрачено 65 млн. грн., тобто обладнання однієї школи обійшлося в середньому в 1,2 млн. грн. Нині ж відомство просить від 690 млн. грн. до 1,2 млрд. грн. на обладнання 2000 шкіл, тобто облаштування 1 школи коштуватиме держбюджету від 345 тис. грн. до 6 млн. грн. Амплітуда суми вражає.

Здавалося б за такі кошти можна надати дітям найсучасніші гаджети провідних фірм. Однак і тут не так сталося, як гадалося: минулого року до українських шкіл потрапили нетбуки китайського виробництва з непридатною для використання операційною системою. Постачання комп’ютерів відбувалось у вигляді гуманітарної допомоги КНР або за рахунок позики Китайського Ексімбанку.

Держінвест без інвестицій

З назви відомства Владислава Каськіва вже давно пора прибрати частину про залучення інвестицій, адже ключові національні проекти доводиться реалізувати за бюджетні кошти.

Очільник Держінвестпроекту вже другий рік поспіль не може наблизитися до запланованих обсягів зовнішнього інвестування нацпроектів. Так, в 2011-му році він обіцяв залучити 7,5 млрд. дол. інвестицій в державу, однак згідно даними Держкомстату цей показник не перевищив 4,6 млрд. А в 2012-му році очікувалось залучити 10 млрд. дол. інвестицій, які в результаті вилились лише в 2,5 млрд. дол.

Насамкінець зазначимо, що завершити другий етап проекту «Відкритий світ» обіцяють до кінця поточного року, а реалізувати весь проект, тобто обладнати абсолютно всі школи України новітнім обладнанням -  в 2015-му році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: