Війна на сході України: огляд обіцянок від «Слова і Діла»

Читать на русском

Проект «Слово і Діло» вирішив провести огляд обіцянок політиків стосовно війни на сході України. 

Петро Порошенко в травні 2014 року зобов'язався зробити все, щоб більше жоден українець не загинув від рук терористів в зоні АТО, однак обіцянку не виконав. Не зміг він і реалізувати обіцянку, дану під час передвиборчої компанії стосовно того, що солдати української армії, які беруть участь у бойових діях отримуватимуть 1000 грн в день вже з 26 травня 2014 року. В Міноборони повідомили про отримання додаткових 80 млн грн, які будуть спрямовані на збільшення грошового забезпечення військовослужбовців, які задіяні в АТО. Якщо раніше стрілець отримував 2700 грн, тепер отримуватиме 5400 грн або 180 грн на день; командир відділення десантного підрозділу - 8200 грн або 273 грн на день (раніше - 4100 грн).

Петро Порошенко виконав свою обіцянку і оприлюднив у повному обсязі план мирного врегулювання ситуації в східних областях України, який передбачає припинення терористами вогню і створення рятувального коридору для мирного населення. 

Крім того, в липні 2014 року Президент запевняв, що його мирний план буде реалізований в Луганську і Донецьку, а в Слов'янську буде мир і порядок, і ніякі військові дії не потривожать мирних громадян. Ірина Геращенко теж запевнила, що мирний план Президента буде виконано. В свою чергу Валерій Чалий, заступник глави Адміністрації Президента, запевнив, що АТО на сході буде припинена тоді, коли мирний план Президента Петра Порошенка буде схвалений опонентами.

Стримав слова Порошенко і щодо статусу учасників бойових дій. Слід зауважити, що тепер учасниками бойових дій визнаються не лише військовослужбовці Збройних сил, а й бійці Національної Гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держслужби спецзв'язку та захисту інформації тощо. 

В статусі «в процесі» поки що знаходяться обіцянки Президента щодо життя і здоров'я солдатів, які знаходяться в гарячих точках, що мають бути застраховані на 1 млн грн, забезпечення для російських найманців, які готові повернутися додому, контрольованого коридору, збільшення обсягів виробництва озброєння для української армії. 

Крім того, забезпечити мир в країні обіцяли Арсен Аваков, Олександр ТурчиновВалерій Гелетей і Михайло Добкін. Однак, відносно їх міри виконання, враховуючи ситуацію в країні, на нашу думку, коментарі зайві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: