Конкурентоспроможним буде газ тільки з каспійського регіону - експерт

Читать на русском

Голова Бюро комплексного аналізу і прогнозування Сергій Дяченко переконує, для будівництва в Україні терміналу зрідженого газу перш за все важливе питання ресурсного наповнення проекту.

Про це він заявив в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу», коментуючи обіцянку глави парламенту Олександра Турчинова побудувати в Україні термінал скрапленого газу в найближчі три роки.

У контексті нинішньої ситуації на сході країни сам по собі проект вкрай важливий для України. Але для його успішної реалізації необхідно вирішити декілька ключових питань, чого так і не вдалося зробити агентству Каськіва», - повідомляє Дяченко.

На думку експерта, серед них, на першому місці – ресурсне наповнення проекту. Попередні розрахунки свідчать про те, що газ, який отримується через термінал регазифікації на території України, буде однозначно конкурентоздатним лише у випадку, якщо його будуть отримувати з каспійського регіону, пояснює експерт.

Для інших джерел – півночі Африки, США – за його словами, економіка проекту сильно залежатиме від сукупних умов постачань. Зокрема, перспектив проходу Босфору, вихідних цін на газ, умов інвестування та доступу постачальників на український ринок газу, повідомляє Дяченко.

Крім того, за його словами, бажано при опрацюванні подібного проекту спиратися і на перспективи видобутку сланцевого газу в Україні, що теж є не менш важливим аспектом в питанні забезпечення енергетичної безпеки країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: