Що обіцяли політики з приводу люстраціїї влади

Читать на русском

Проект «Слово і Діло» вирішив провести огляд обіцянок політиків стосовно проведення люстрації влади. 

Питання про політичну люстрацію особливо гостро стоїть перед виборами, коли кожен політик у своїй передвиборчій компанії починає використовувати поняття люстрації, як засіб залучення уваги електорату.

Арсеній Яценюк в грудні 2013 року погодився виконати всі пункти петиції «Завдання 5/12», яку підписали представники культурної еліти України. Серед пунктів, що мають бути виконані - прийняття закону про люстрацію (перш за все в судах, правоохоронних та силових структурах).

В свою чергу, Олег Тягнибок, лідер партії «Свобода» в квітні 2014 року запевняв, що фракція «Свобода» докладе максимум зусиль, аби викорінити корупцію в державі. Зокрема, фракція домагається створення Національного бюро антикорупційних розслідувань, прийняття законодавства про люстрацію та боротьби з корупцією.

Голова Люстраційного комітету при Кабінеті Міністрів України Єгор Соболєв в квітні 2014 року запевняв, що всі «смотрящі» в мантіях - від членів Вищої ради юстиції до заступників голів райсудів - будуть звільнені згідно закону. Також він обіцяв підібрати людей з бездоганною репутацією в комісію для перевірки суддів. 

Юлія Тимошенко обіцяла провести люстрацію і притягти до відповідальності суддів, прокурорів, працівників міліції, всіх посадовців, причетних до політичних переслідувань, порушень прав людини, неправосудних рішень, невиконання рішень Європейського суду з прав людини та до корупції. 

Глава фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв в серпні 2014 р. говорив, що фракція підтримає законопроект про люстрацію, і назвав цей закон першочерговим, який повинен бути прийнятий парламентом цього скликання. 

Міністр молоді та спорту Дмитро Булатов обіцяв сприяти люстраційній перевірці Міністерства молоді та спорту, яке він запропонував в якості пілотного проекту для реалізації люстраційного закону

Забарився з виконанням своєї обіцянки і Олег Мусій, міністр охорони здоров'я, який обіцяв народну люстрацію серед вищого та середнього керівництва МОЗ. 

Ресурсом «Слово і Діло» зафіксовано лише 3 виконані обіцянки щодо люстрації. 

Так, голові Запорізької ОДА Валерію Баранову вдалося виконати свою обіцянку щодо проведення люстрації в правоохоронних органах області. Відповідно до звіту В.А. Баранова по програмі «100 днів», відбулися кадрові зміни в правоохоронних органах, проведена люстрація керівників підрозділів прокуратури та міліції, що себе скомпрометували.

Читайте також: Люстрація: скільки чиновників були звільнені урядом

Голова Рівненської ОДА Сергій Рибачок в березні 2014 року обіцяв, що його заступники будуть призначені після того, як пройдуть люстраційний комітет. Останній складатиметься з представників громадськості. Очільник ОДА своє слово стримав: 11 та 12 березня він представив люстраційному комітету запланованих до призначення заступників. Таким чином, призначення посадовців відбулось після схвалення колегіальним органом.

Ганна Герман в серпні 2014 року виконала свою обіцянку голосувати за будь-який законопроект про люстрацію, який буде поставлений на голосування. І підтримала в першому читанні «Проект Закону про очищення влади» №4359а. Також прийняти Закон про люстрацію обіцяв і народний депутат України Микола Федорук.

Зауважимо, що сьогодні народний депутат Юрій Деревянко повідомив, що всі фракції в парламенті не хочуть погоджувати законопроект про люстрацію

Провести антикорупційну люстрацію – перевірку відповідності витрат і вартості майна чиновників задекларованим доходам – обіцяли народні депутати України: Василь ГладійАнатолій ДирівОльга Сікора та Володимир Купчак.

І нарешті, Володимир Бондаренко запевняв, що через 1 рік у Києві всі кадрові призначення будуть проходити через Люстраційний і Антикорупційний комітети. 

Проект «Слово і Діло» планує і далі стежити за виконанням обіцянок щодо проведення люстрації. Крім того, ми будемо відстежувати ситуацію з прийняттям «Закону про люстрацію» у другому читанні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: