Нові російські санкції не матимуть істотного впливу для ринку Європи

Читать на русском

Представник корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика», публіцист Костянтин Матвієнко впевнений, що істотного впливу для американських та європейських товаровиробників нові російські санкції не матимуть.

Так експерт прокоментував «Слову і Ділу», інформацію про те, що Росія готує заборону імпорту автомобілів та ліків з країн ЄС та США.

«Купівельна спроможність росіян знижується в силу інфляції та загальнопромислового спаду, тому росіянам буде складніше купувати імпортні автомобілі у порівнянні із власними вітчизняними моделями, хоча вони і поступаються якістю», - відзначає експерт.

Тому, за його словами, принципового впливу на ринок Європи потенційні санкції не матимуть.

«Подібний механізм матиме більш штучний характер для європейської економіки. Європа економічно досить мобільна, тому буде шукати нові ринки збуту, наприклад, на тому ж Близькому Сході», - резюмує Матвієнко.

Натомісмть інший спеціаліст, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, висловив в коментарі «Слову і Ділу» прямо протилежну думку.

За його словами, якщо Росія обмежить автомобільний імпорт, то Європа «стане на коліна».

«На сьогоднішній момент економіка Росії і Європи дуже взаємопов'язані. Росія дуже чітко бачить больові точки Європи», - підкреслює Охріменко.

Читайте також: Швайка розповів, які саме санкції Україна застосує проти АПК Росії

На його думку, наглядно це можна побачити у фармацевтичній галузі.

«Мало хто знає, що в Росії вже майже 13 років тому було змінено законодавство таким чином, що зараз там представлені абсолютно всі крупні бренди фармацевтики і дочірні їх структури. Саме по цій причині вони можуть майже без наслідків для себе відмовитись від імпорту ліків з ЄС та США і водначас цим самим нанести серйозний удар європейським товаровиробникам. Адже як не як, а Росія сьогодні входить до шістки країн, які є найбільшими експортерами ліків у світі», - наголосив на сам кінець спеціаліст.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: