Янукович перерахував, чого не вистачає системі освіти

Читать на русском

Учора Президент Віктор Янукович відвідав Всеукраїнський форум молоді, що проходив у Національному авіаційному університеті. Під час свого виступу глава держави, крім традиційних пафосних слів для молодого покоління, висловив особисту думку про пріоритетні зміни, які потрібні для розвитку вітчизняної вищої освіти та її наближення до світових стандартів.

Янукович, зокрема, зупинився на тому, що студентам вже з другого-третього курсу необхідно надати можливість на практиці реалізовувати свої навички "в рамках більш тісної співпраці між університетами та діловими колами". Нагальність цієї тези очевидна і незаперечна, адже майже всі по собі можуть сказати, що університет їм дав диплом, і в кращому випадку - сякий-такий загальний рівень знань, але аж ніяк не навчив, що з цими знаннями робити. Втім, між усвідомленням проблеми та її практичним вирішенням - прірва, про способи подолання якої державним мужам ще думати і думати.

Крім того, Янукович поскаржився, що в Україні недостатньо використовується потенціал бізнес- інкубаторів та технопарків при вищих навчальних закладах. Ця заява взагалі б позитивно здивувала середньостатистичного громадянина, який і не здогадується про існування бізнес- інкубаторів та технопарків при університетах. А вони ж, виходить, є, просто недостатньо використовуються - це можна виправити.

Ще кілька пунктів, на яких зупинив свою увагу Президент - необхідність детальної інвентаризації системи держзамовлення, відновлення престижу робітничих професій, модернізація підготовки у вищих навчальних закладах I і II рівня акредитації, активізація роботи міжнародних та міжрегіональних програм обміну, забезпечення студентів житлом і першими робочими місцями, розвиток студентського самоврядування та інше.

Окремо Янукович зупинився на студентах-айтішниках, адже, судячи з бази обіцянок «Слово і діло», у представників влади говорити про розвиток ІТ-галузі зараз стало модним трендом. Зокрема, Президент висловив жаль щодо того, що значна частина українських програмістів або емігрують, або працюють на іноземні компанії, і попросив студентів пофантазувати над реалізацією масштабних проектів - наприклад, придумати потужний національний пошуковик. Втім, шкодувати про відтік кадрів, можливо і не доведеться - голова Держінформнауки Володимир Семиноженко, зокрема, пообіцяв, що за найближчі 5 років кількість ІТ-спеціалістів в Україні зросте в 4 рази. Характерно , що ту ж саму обіцянку дав і прем'єр-міністр Микола Азаров, що свідчить про системність планів влади в цьому напрямку.

Що ж до сказаного Президентом, то, з одного боку, заперечити ніби і нема чого, а з іншого - плани з реформування системи освіти він озвучує не вперше, і хотілося б вже бачити деякі, хоча б проміжні, результати. Наприклад, у Посланні до Верховної Ради "Про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2011 році" Президент заявив, що розглядає реформу освіти як одне з ключових завдань 2011-го і наступних років. Реформа ця, ​​згідно із заявою Президента більш ніж дворічної давності, повинна була би включати подолання корупції у сфері освіти, раціональне використання бюджетних ресурсів, впровадження сучасних технологій, формування доступних навчальних електронних бібліотек та інше. Поки нічого з вищепереліченого в державних масштабах не спостерігається.

Що вже говорити, якщо навіть елементарне для цивілізованого світу завдання - викласти в Інтернет електронні версії підручників - наш уряд виконати не в змозі, а про вуличні туалети в сільських школах в контексті гучних заяв про реформи і поготів згадувати соромно.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: