Нова лінія на Рівненській АЕС беззаперечно потрібна

Читать на русском

Голова Бюро комплексного аналізу і прогнозування Сергій Дяченко впевнений, що побудова нової лінії на Рівненській АЕС беззаперечно потрібна.

Про це він заявив в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу», коментуючи обіцянку міністра Кабінету міністрів України Остапа Семерака відносно того, що на Рівненській АЕС буде побудована нова лінія, яка зможе доставляти електроенергію у тому числі на Київську область.

«На сьогодні в Рівненської, Хмельницької і Запорізької АЕС є профіцит потужностей. Тобто на цих станціях сумарно приблизно 2 ГВт закритих потужностей в звичайному, не піковому, режимі вжитку енергосистеми. З іншого боку у нас є енергодефіцитні регіони, це в першу чергу південні і південно-східні області, у меншій мірі – центральні, де електроенергії не вистачає і куди необхідно було б передати її з цих, по суті, незадіяних енергоблоків АЕС» - розповідає експерт.

За його словами, вже давно йдуть розмови про те, щоб підсилити потужності і добудувати лінії, зокрема з Рівного на Київ і із Запоріжжя на Київ, які б дозволили повністю забезпечити передачу електроенергії.

«Був проект Всесвітнього банку, проводився навіть тендер з приводу реконструкції Рівненської АЕС. Але проект був по незрозумілим причинах заморожений, а в ЗМІ жодної інформації по ньому давно не поступало», - розповідає Дяченко.

«Кабінет міністрів задав зараз вектор по зниженню вжитку газу населенням і промисловістю, таким чином, буде стимулювання заміщення газу електроенергією. Якщо говорити про енергопотенціал України, то з точки зору енергобезпеки, електроенергія найбільш прийнятний вигляд енергії», - аргументує фахівець.

«Лише цей факт приведе до збільшення вжитку електроенергії як мінімум на третину. І це яскравий приклад того, що збільшення лише зростатиме, тому логіка українських чиновників в цілому правильна», - упевнений Дяченко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: