Зараз влада хоче розділити ГТС на дві частини — експерт

Читать на русском

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич переконаний в тому, що основна суть закону про ГТС, який прийняв парламент, не допустити до управління ГТС країни російські компанії, надавши таку можливість компаніям з ЄС і США.

Таку думку він висловив «Слову і Ділу», коментуючи рішення депутатів ВРУ підтримати в другому читанні законопроект про реформування системи управління єдиної України ГТС.

Відповідний документ, за словами експерта, має на увазі те, що європейські компанії транспортуватимуть і зберігатимуть газ на території України. Проте це, на думку Марунича, маловірогідно в найближчій перспективі, оскільки вимагає зміни умов постачань російського газу в ЄС і одного бажання Арсенія Яценюка тут недостатньо.

«Зараз влада хоче поділити ГТС на дві частини. Але по факту, це буде розділення на папері. Немає резону розділяти сховища і трубу. Обидва цих види діяльності монопольні. Наприклад, 3-й енергопакет ЄС, до якого апелюють розробники «реформи», вимагає, щоб відбувся розділ на монопольні і не монопольні види діяльності. Тобто між видобутком і збутом, з одного боку, і транспортом та зберіганням - з іншого. Адже ніхто не будуватиме ще одне сховище поряд з уже існуючим», - запевняє фахівець.

На його думку, ризики інвестицій в спільні підприємства по управлінню магістральними трубопроводами значно вищі, ніж в СП по сховищах.

Зі слів Марунича, в сховища можна закачати європейський газ, а ось здійснювати транзит, окрім газу «Газпрому», через Україну особливо нічого.

Таким чином, підкреслив експерт, ми отримаємо процес дуже повільного входження західних компаній на наш енергетичний ринок, а реверс газу буде обмежений потужностями існуючих трубопроводів.

Читайте також: Яценюк наполягає на відмові від транзиту газу — Доній

«Об'єм газу в підземних сховищах газу на даний час складає 15 мільярдів кубічних метрів газу. Накопичити 18 мільярдів до зими фізично буде складно, адже Україна не має в своєму розпорядженні таких об'ємів після припинення постачань з Росії. Максимум вдасться накопичити до 16,5 мільярдів кубічних метрів. Відтак взимку громадяни зіткнуться із зниженням температури батарей в квартирах, а промисловість – з недостачею газу для виробництва продукції», - резюмує Маруніч.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: