Що спільного у Кравчука і Януковича?

Читать на русском

Експерт аналітичної групи «Левіафан» Валентин Гладких переконаний, що простим арифметичним скороченням проблему з надмірністю контролюючих органів в Україні не вирішити.

Таку думку він висловив «Слову і Ділу», коментуючи ініціативу Петра Порошенка скоротити кількість контролюючих органів з 83 до 19.

На думку експерта, пропозиції Президента, що спрямовані на дерегуляцію економіки та скорочення «контролюючих органів» заслуговують схвалення. Проте, необхідно зважати, що простим арифметичним скороченням проблема не вирішиться, оскільки 19 нових «корумпованих органів» можуть тероризувати бізнес та суспільство не гірше ніж 83, існуючих нині.

З огляду на це, ключовим елементом у процесі проведення відповідних реформ має бути простота та прозорість, вважає Гладких. Особливо, в частині формування Національної Ради реформ, яка по ідея має і виступати рушійним елементом з їх проведення, наголошує експерт.

Головне, на його думку, шоб відповідна рада знову не перетворилась на чергову профанацію – декоративний орган без реальних повноважень, які так любили створювати всі попередники Порошенка, починаючи від Леоніда Кравчука та закінчуючи Віктором Януковичем.

Крім того, варто усвідомлювати, що розробити та реалізувати реформи можуть лише справжні професіонали, яких в нинішніх умовах тотальної симонії та непотизму залучити на державну службу буде непросто, особливо якщо й надалі в більшості буде працювати принцип «свій до свого по своє», відзначає Гладких.

Відтак, як підсумок, зі слів експерта, про серйозність намірів Президента вичистити «Авгієві стайні» тотально корумпованого державного механізму можна буде судити лише після того, як буде оприлюднено персональний склад Національної Ради реформ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: