Український ВПК не може працювати самостійно - експерт

Читать на русском

Директор програми «Військово-стратегічні дослідження», кандидат військових наук Олександр Маначинський впевнений, підприємства українського військово-промислового комплексу не зможуть самостійно забезпечити потреби української армії.

Про це він заявив «Слову і Ділу», коментуючи обіцянку заступника глави Адміністрації Президента України Юрія Косюка відносно того, що український ВПК може самостійно забезпечити потреби української армії.

За словами експерта, Україна не в змозі повністю самостійно вирішити питання військового забезпечення армії, оскільки раніше військова промисловість працювала за принципом кооперації.

«Звичайно, у нас ще залишилися значні промислові потужності, - говорить він - є Харківський бронетанковий ремонтний завод, Київський бронетанковий завод на Лівому березі. Найбільш пошиттям військового одягу займалася Прилуцька швейна фабрика. Патрони Україна робила на Луганському патронному заводі, але чи працює він зараз, складно сказати», - стверджує експерт.

Крім того, на думку Маначинського, стратегічне значення для військово-промислового комплексу України має КрАЗ (Кременчуцький автомобільний завод).

Читайте також: Армія купує техніку на КАМАЗе, а на КрАЗе.

Проте, зі слів фахівця, важливо розуміти, що Україна повністю знищила ракетні війська і артилерію за вказівкою Вашингтона.

«16 січня 2007 року в Кам'янці-Подільському Хмельницької області на Центральній артилерійській базі озброєння Західного оперативного командування Сухопутних військ ЗСУ відбулася урочиста церемонія початку робіт по знищенню в Україні надлишкової стрілецької зброї і легкого озброєння. Того дня, за повідомленням прес-служби Міноборони України, фахівці ГП МОУ «Укроборонлізінг» методом переплавки в індукційних печах утилізували першу партію легкого озброєння і стрілецької зброї», - повідомляє експерт.

За його інформацією, тоді, в рамках виконання контракту планувалася ліквідація більше 200 000 одиниць різних модифікацій автоматів Калашникова і понад 22 000 одиниць різних модифікацій карабінів і рушниць.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: