Світ хоче заволодіти російськими ресурсами – експерт

Читать на русском

Публіцист і голова корпорації консалтингу «Гардаріка» Костянтин Матвієнко переконаний, що країна (Росія), яка в сучасному світі системно порушує майнові права – приречена.

Таку думку він висловив «Слову і Ділу», коментуючи намір України повторно подати до Європейського суду з прав людини оновлену заяву з приводу незаконних дій Росії в Криму та на Донбасі.

«Це абсолютно правильний крок. Лише його самого не достатньо. Адже якщо розглядати питання анексії Криму, то там системно були порушені усі права людини. Починаючи з права громадянства (зокрема українського), продовжуючи правами на освіту, власність, соціальні виплати… Крим було анексовано в такий спосіб, що він одномоментно перестав бути частиною України і став частиною Росії, що є найбільш грубим порушенням прав людини», – говорить Матвієнко.

Однак, показовим в цьому контексті, на його думку, є той факт, що Росія має також виплатити 50 млрд доларів колишнім власникам нафтової компанії «ЮКОС». Там було два рішення: перше - це рішення Третейського суду в Гаазі, а друге - якраз рішення Європейського суду з прав людини, - говорить експерт.

«І якщо Росія наразі відмовиться виконувати ці рішення, то в 2015 році в порівнянні з тими санкціями, які планується застосувати, ті санкції, що застосовані по відношенню до неї зараз – здадуться комариними укусами. Адже країна, яка системно порушує майнові права в сучасному світі - приречена», - наголошує Матвієнко.

На підтвердження цього публіцист зауважує, що, якщо розглядати структуру експорту Російської Федерації, стає очевидно, що вона 87% на залежить від імпорту.

«Це стосується не тільки споживчого ринку групи «Б», це також стосується і технологій, і обладнання, побутової техніки тощо. Тобто Росія абсолютно залежна від світової економіки, тому санкції, які впроваджуються і будуть впроваджуватись світом - суперефективні, і це лише початок», - впевнений експерт.

Але варто також розуміти, що сам факт санкцій, за його словами, застосовується наразі не стільки задля того, щоб впливати на РФ, скільки для того, щоб заволодіти російськими ресурсами (йдеться про безконтрольну експлуатацію РФ мінеральних природних ресурсів, величезні збитки в Арктиці, вирубування Сибірської Тайги і т. д.).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: