Піротехніки неабияк зачистили багатостраждальний арсенал у Лозовій

Читать на русском

Станом на 28 серпня 2013 року піротехнічні підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій очистили від боєприпасів 227 га технічної території арсеналу Збройних Сил поблизу м. Лозова Харківської області.

Про це повідомив на брифінгу глава ДСНС Михайло Болотських, передає "Слово і діло" з посиланням на прес-службу відомства.

"Наше завдання - ліквідувати наслідки надзвичайної ситуації, яка сталася 5 років тому на арсеналі. До кінця року ми зробимо цю територію безпечною для людей і їх діяльності", - підкреслив чиновник.

Зокрема, на технічній території вже знищено 27 тис. тонн боєприпасів. Очищення полігону ведеться з 2011 року і відповідною державною цільовою екологічною програмою передбачається утилізувати 30 тис. тонн боєприпасів на території 247 га.

Піротехнічний підрозділ, що займається підривами, знешкодженням та вивезенням безпечних залишків боєприпасів на арсеналі поблизу Лозової сформовано у кількості 165 осіб та 45 одиниць інженерної та спеціальної техніки.

"Щодня наші підрозділи знешкоджують в середньому 150 боєприпасів часів минулих воєн, а щорічно - понад 100 тис. вибухонебезпечних предметів", - змалював загальну ситуацію з цього питання Болотських.

Як відомо, внаслідок надзвичайної ситуації 27 серпня 2008 року на арсеналі поблизу Лозової було зруйновано 122 сховища боєприпасів, близько 93 тис. тонн ракет і інших боєприпасів здетонували або були розкидані по технічній території.

Арсенал знаходиться на відстані 1,2 км від м. Лозова. Його загальна площа - 494 га, з них 247 га - технічна територія.

Нагадаємо, що віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул 16 серпня 2013 року запевнив, що до кінця поточного року на 61 арсеналі в місті Лозова утилізують залишки боєприпасів.

У серпні 2010-го колишній перший віце-прем'єр Андрій Клюєв заявив, що роботи з розмінування території військової частини під Лозовою будуть проведені протягом року, але цю обіцянку виконано не було.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: