Війна мотивувала чиновників затягти пояси своїм попередникам

Читать на русском

Понад 22 роки незалежності, військова агресія з боку сусідньої держави і фактичний стан війни знадобилися Україні для того, щоб нарешті дочекатися скасування пільг окремим вищим державним чиновникам.

Своїм розпорядженням від 4 серпня 2014-го року президент Петро Порошенко скасував дію низки розпоряджень колишніх президентів 1992-2010 років про матеріальне забезпечення та охорону колишніх найвищих державних чиновників, серед яких: Павло Лазаренко, Євген Марчук, Микола Азаров, Віктор Янукович та інші.

Крім того, іншим своїм розпорядженням Порошенко скасував ряд указів своїх попередників, якими визначалися пільги для генералів армії, генералів внутрішньої служби та державним радникам юстиції, звільненим за вислугою строку служби.

Варто нагадати, що питання скасування пільг для державних чиновників набуло особливої популярності останні роки у заявах представників вітчизняного політикуму. Так, зокрема, екс-міністр соціальної політики Наталя Королевська обіцяла скоротити депутатські пільги ще протягом 3-ї сесії Верховної Ради. Колишній прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, також йшла з відповідною обіцянкою ліквідувати спеціальні пенсії та пільги для всіх високопосадовців на президентські вибори 2014 року.

Ще раніше, про тому подібне заявляли народні депутати України Юрій Деревянко, Володимир Ар’єв, а також екс-очільник КМДА Володимир Бондаренко.

До слова сказати, подібні привілеї для колишніх вищих посадових осіб держави не є новиною і в інших країнах.

Так, наприклад, у Латвії утримання трьох екс-президентів коштує державі близько 250 тисяч лат (475 тис. дол.) на рік. Крім того кожному екс-лідеру країни належить мати охорону та секретаря. У США колишні глави держави отримують пенсію, еквівалентну зарплаті міністра - приблизно $ 200 тис. на рік, а також $ 96 тис. на утримання невеликого апарату помічників.

Точної інформації щодо пенсійного забезпечення колишніх президентів України немає. Однак за наявною інформацією в пресі, пенсія першого і другого президентів України Леоніда Кравчука і Леоніда Кучми складає близько 1875$.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: