Азаров назвав третю дату запуску «Карпатнафтохіму»

Читать на русском

Вчора прем’єр-міністр Микола Азаров назвав чергову дату відкриття «Карпатнафтохіму» (м. Калуш, Івано-Франківська обл.) – 10 вересня ц.р  За підрахунками «Слово і діло», це вже третій дедлайн запуску підприємства. Попередні два не були дотримані.

Підкреслимо, що згідно з обіцянкою голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка, «Карпатнафтохім» мали відкрити ще в середині минулого місяця. Згодом Вишиванюк пообіцяв запустити підприємство з 1 серпня. Однак на кінець серпня підприємство все ще очікує на свій запуск.

Пильну увагу високопосадовців до калуського підприємства, що простоювало роками, зрозуміти можна: запуск заводу входить до урядової програми активізації економіки на 2013-2014 рр.

Окрім прем’єр-міністра та Михайла Вишиванюка, запустити підприємство обіцяв віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко.

Екологічна сторона питання

Крім «Карпатнафтохіму», під егідою місцевої влади в Калуші останніми роками запустили нове виробництво полівінілхлориду суспензійного (ПВХ-С) та віконного профілю. В місті також планують побудувати завод з виробництва калійних добрив.

Однак вирішення екологічних проблем регіону не просувається такими ж ударними темпами, як відкриття нових виробничих потужностей. Саме в Калуші знаходиться полігон токсичних відходів гексахлорбензолу – органічного забрудника першої категорії небезпеки. Плани з вивозу небезпечних відходів з полігону переносяться з року в рік.

Цього року, за словами міністра екології Олега Проскуряова, рекультивацію Домбровського кар'єру буде профінансовано на 150 млн. грн. Звільнити Калущину «від ганебного статусу «зони екологічного лиха»» обіцяє й народний депутат Ольга Сікора, але чомусь зволікає.

Повертаючись до "Карпатнафтохіму", зазначимо, що питання доцільності спонсорування з державного бюджету приватних власників підприємств (нагадаємо, що наразі підприємство входить до російської «ЛУКОЙЛ»), яким держава колись сама за безцінь віддала ці підприємства, і які не змогли вести на них продуктивну підприємницьку діяльність, залишається відкритим.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: