Гонтарєва відкинула популістські обіцянки Кубіва - «Слово і Діло»

Читать на русском

Новопризначена очільниця Національного банку України Валерія Гонтарєва виявилася більш песимістичною у своїх прогнозах щодо банківської системи України.

Дослідивши обіцянки старого та нового керівників головної фінансової установи країни, «Слово і Діло» констатує: із приходом Валерії Гонтарєвої обіцянки та прогнози стали значно жорсткішими.

Так, якщо Степан Кубів давав прогноз, що за підсумками 2015 року інфляція в Україні складе не більше 5 %, то нова керівниця Нацбанку підвищила поріг здешевлення української валюти вдвічі. Зокрема, 8 липня Гонтарєва спрогнозувала, що інфляція складатиме цифру в межах 10 %.

Таку різницю у прогнозах можна було б «списати» на принципово відмінні ситуації, у яких робилися ці припущення, оскільки на той момент, коли Кубів давав свою обіцянку, антитерористична операція на сході України ще не переросла у повноцінний військовий конфлікт.

Однак обидва очільники Нацбанку продемонстрували кардинально різні підходи навіть до вирішення одних і тих самих питань. Так, одразу після свого призначення, Степан Кубів пообіцяв забезпечити ліквідність українським банкам. Серед методів, якими збирався діяти тодішній голова НБУ — надання їм готівкових коштів на умовах прозорості та контролю за їх використанням.

Натомість призначена 19 червня нова керівниця Нацбанку Валерія Гонтарєва одразу заявила: НБУ вводитиме мораторій на дострокове зняття депозитів - і тим самим забезпечить ліквідність вітчизняних банків. Іншими словами, гроші на забезпечення платоспроможності фінустанов Гонтарєва пропонує брати у їхніх вкладників.

До того ж, поки що із вуст нової очільниці Національного банку не пролунало жодної обіцянки стосовно залучення в банківську систему іноземного капіталу. Між тим, серед 18 обіцянок Кубіва 4 стосуються саме співпраці з Міжнародним валютним фондом.

А от у чому Гонтарєва та Кубів сходяться на думці — так це в питанні гарантування вкладів. Свого часу Кубів пообіцяв, що всі депозити вкладників українських банків будуть повернуті, та навіть виконав свою обіцянку перед клієнтами «Брокбізнесбанку» та «Форуму». Гонтарєва також нещодавно запевнила українців, що Фонд гарантування вкладів забезпечений коштами на 100%.

Нагадаємо, 19 червня Верховна Рада за поданням Президента звільнила з посади голови Нацбанку Степана Кубіва, а на його місце призначила Валерію Гонтарєву. Наразі «Слово і Діло» зафіксувало 7 її обіцянок, усі — в процесі виконання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: