Табачник знову обіцяє друкувати Брайлем

Читать на русском

Міністр освіти Дмитро Табачник нещодавно пообіцяв надрукувати 32 тис. підручників шрифтом Брайля для школярів з вадами зору. Це не перша подібна обіцянка очільника Міносвіти, однак вона ще має шанс стати виконаною.

В 2011 році міністр освіти вже ініціював відновлення друку підручників для дітей з вадами зору. Однак тоді не було зазначено ні конкретних цифр, ні строків виконання обіцянки. В результаті підручники не публікувалися.

Проте дана ініціатива вкрай важлива, адже, за словами поліграфістів, друкувати книги для людей з проблемами зору – недешеве задоволення. До того ж, чим менший тираж, тим дорожча ціна. За інформацією видання "Освіта України", вартість одного підручника, надрукованого шрифтом Брайля, складає 1500 - 1700 грн.

Наразі ж заявлено про небувалий для даної сфери тираж підручників – 32 тис. Враховуючи, що на друк підручників з державного бюджету планують витрати 10 млн. грн., то один посібник обійдеться державі приблизно в 312 грн.

Дивує лише той факт, що міністр заявив про заплановану кількість підручників лише наприкінці липня, тобто за місяць до початку нового навчального року. В той же час, проект «Свідомо», що займався розслідуванням даної проблематики, стверджує: «Поки що книги не друкуються».

Однак ми надії не втрачаємо і віримо в краще. Принагідно підкреслимо, що цього року було успішно реалізовано пілотний проект зі здачі ЗНО на тестових зошитах зі шрифтом Брайля. І хоча в нововведенні взяли участь лише 16 випускників спецшкіл, однак їх результати вразили комісію: більшість учасників набрали 170 балів і вище.

Ми будемо слідкувати за виконанням обіцянки Дмитра Табачника, а також регіональних чиновників, що виступили з аналогічними ініціативами. Так, голова Львівської ОДА Віктор Шемчук та голова Київської ОДА Анатолій Присяжнюк пообіцяли забезпечити спецзаклади для дітей з вадами зору підручниками зі шрифтом Брайля до 2015 року. Сподіваємось, що ініціатива Дмитра Табачника дозволить виконати дані обіцянки раніше, ніж за 2 роки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: